ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" очікує ціну газу за контрактом із "Газпромом" на рівні $200-210

Ціни на європейський газ постійно коливаються.

"Нафтогаз" очікує ціну газу за контрактом із "Газпромом" на рівні $200-210
Фото: EPA/UPG

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" очікує, що розрахункова ціна на природний газ за контрактом купівлі/продажу з російською компанією "Газпром" на 1-й квартал 2017 року становитиме близько 200-210 доларів/тис. куб. м.

Про це повідомив головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко в Фейсбуці.

"По-перше, ціна газпромівського газу зараз не $140-160, а $178-183 за тис. куб (з поправкою на калорійність, без поправки трохи більш ніж 175 доларів). А з 1-го кварталу буде $200-210", - написав він.

Вітренко також зазначив, що ціни на європейський газ постійно коливаються.

"Наприклад, у серпні-вересні були значні поставки за ціною нижче газпромівської, потім була незвично холодна осінь і європейські ціни стали вищими за газпромівські, але різниця була відносно невеликою... До речі, зараз на європейських ринках падають ціни на газ, і ціна в Словаччині сьогодні була нижчою за очікувану від "Газпрому" в 1-му кварталі 2017 року", - написав він.

За його словами, "Нафтогаз" не може купувати газ у "Газпрому" без підписання додаткової угоди до діючого контракту або тристоронньої угоди з Євросоюзом і РФ.

"Тому що тоді занадто великий ризик того, що наші платежі за газ (а платіж повинен бути не менш ніж $600 млн) будуть зараховані в оплату за зобов'язаннями "бери або плати" або цей газ буде поставлений не нам, а на окуповані території", - резюмував Вітренко.

Нагадаємо, "Нафтогаз" не закуповує газ у "Газпрому" з 25 листопада 2015 року. Напередодні Росія ініціювала тристоронні переговори, стверджуючи, що в України низькі запаси газу в ПСГ. Повідомляли, що на переговорах йтиметься про продаж "Нафтогазу" 1,5-4 млрд куб. м російського газу.

Для відновлення поставок російського газу Україна вимагає підписання додаткової угоди, в якій були би прописані закупівля за передоплатою і пункти доставки газу, які не розміщені на неконтрольованій території Луганської та Донецької областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram