ГоловнаЕкономікаБізнес

Група Ярославського відмовилася від участі в конкурсі з приватизації ОПЗ

DCH заявляє, що ФДМ занизив суму кредиторської заборгованості заводу.

Група Ярославського відмовилася від участі в конкурсі з приватизації ОПЗ

Група компаній бізнесмена Олександра Ярославського не буде брати участь у приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ).

Про це йдеться в заяві на сайті групи.

Відзначається, що DCH раніше неодноразово підтверджувала свою зацікавленість в придбанні акцій ОПЗ. Було вирішено розглянути можливість участі в конкурсі з приватизації підприємства, призначеному Фондом держмайна на 14 грудня 2016 року.

"Після подачі заявки і підписання Договору про конфіденційність з ФДМУ і ОПЗ DCH отримала доступ до даних про діяльність заводу, в тому числі звітів консультантів, які готували підприємство до приватизації. Спільно із залученими DCH аудиторами PwC був проведений юридичний і фінансовий аудит ПАТ "Одеський припортовий завод", - відзначається в заяві.

В DCH стверджують, що в процесі була отримана додаткова інформація про фінансово-господарську діяльність підприємства, не опублікована в офіційному виданні ФДМ.

"Зокрема, було виявлено, що реальна сума кредиторської заборгованості, становить не менш ніж $85 млн, а в найбільш песимістичному варіанті може перевищувати $350 млн. А це фактично збільшує ціну придбання ОПЗ для потенційних покупців до $550 млн і більше порівняно з ціною, за якою акції підприємства виставлені на продаж. Крім того, стосовно підприємства ініційовано розгляд в Антимонопольному комітеті України про виконавче провадження від 20.09.2016 р., інформація про який міститься в публічному реєстрі Міністерства юстиції України", - стверджують в DCH.

Враховуючи вищевикладене, в DCH вважають, що "придбання акцій ОПЗ за його збиткової діяльності, значного обсягу кредиторської заборгованості та постійного її зростанні, неврегульованісті і невизначеності щодо низки життєво важливих питань діяльності підприємства створює для DCH високий ризик втрати інвестицій".

"У зв'язку з цим, група DCH змушена відмовитися від участі у конкурсі з продажу пакета акцій цього підприємства на умовах, запропонованих ФДМУ. У той же час, DCH заявляє про свою зацікавленість в майбутньому у придбанні ОПЗ і готовність до подальшої співпраці з цього питання.", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 31 жовтня 2016 року ФДМ оголосив конкурс з продажу 99,567% акцій ОПЗ і призначив проведення аукціону на 14 грудня. Стартова ціна - 5,16 млрд гривень (близько $201 млн), крок торгів - 150 млн гривень.

На перший конкурс, який мав відбутися в липні 2016 року, ОПЗ виставляли за 13,175 млрд гривень, тобто близько $500 млн. Жоден інвестор не захотів купувати завод за такою ціною.

У листопаді 2016 року компанія Ярославського Glenshee Holdings повідомила про намір брати участь в конкурсі, ставши другим претендентом на купівлю ОПЗ.

На купівлю підприємства також претендує ПРАТ "Укрнафтобуріння", яке пов'язане з Ігорем Коломойським і Віталієм Хомутинніком.

У грудні про бажання приватизувати український завод повідомила також американська корпорація IBE Trade і компанія Amjad Investment з ОАЕ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram