ГоловнаЕкономікаБізнес

Польща оскаржила розширення доступу "Газпрому" до газопроводу OPAL

Позов групи PGNiG розглядатиме Європейський суд.

Польща оскаржила розширення доступу "Газпрому" до газопроводу OPAL
Фото: obozrevatel.com

Польська державна компанія PGNiG (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo) оскаржила рішення Європейської комісії про розширення доступу "Газпрому" до газопроводу OPAL.

"4 грудня наша німецька "дочка" подала позов до Європейського суду. Ми хочемо, щоб рішення Єврокомісії було скасовано", - цитує Reuters голову PGNiG Пьотр Возняк.

Він підкреслив, що збільшення доступу "Газпрому" до трубопроводу, який пов'язує "Північний потік" з Німеччиною, шкодить інтересам PGNiG і порушує антимонопольне законодавство Євросоюзу.

Рішення Єврокомісії дозволить "Газпрому" збільшити доступ до потужностей газопроводу OPAL до 80% - з 17,5 млрд до 28 млрд куб. м. Якщо третя сторона не придбає на аукціоні решту 20% потужностей газопроводу, то "Газпрому" буде дозволено використовувати і їх.

У результаті Росія зможе істотно збільшити транзит "Північним потоком", що загрожує постачанню газу трубопроводом "Ямал - Європа" і українській газотранспортній системі.

2 грудня президенти України та Польщі зробили спільну заяву, в якій засудили рішення Єврокомісії з приводу газопроводу OPAL.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram