ГоловнаЕкономікаДержава

Кутовий: у бюджеті-2017 закладено 5,5 млрд грн на підтримку фермерів

Бюджет Міністерства агрополітики різко зросте наступного року.

Кутовий: у бюджеті-2017 закладено 5,5 млрд грн на підтримку фермерів
Фото: 24tv.ua

Міністр агрополітики Тарас Кутовий пояснив різке зростання видаткової частини бюджету свого відомства в проекті бюджету на 2017 рік збільшенням витрат на підтримку малих фермерів. Про це він сказав в ефірі програми "Лівий берег із Сонею Кошкіною".

"У нас більш ніж 50 тис. фермерів. Середній наділ на одного становить понад 100 гектарів (плюс/мінус за різними оцінками). У Польщі цей показник, до речі, - вісім гектарів. Коли ми говоримо про інвестиції, то саме малі фермери не отримують суттєвої фінансової підтримки інвесторів, як, власне, і від держави. Сьогодні ми запропонували програму на 5,5 млрд гривень саме для підтримки малих фермерських господарств. Це в 20 разів більше, ніж минулого року", - сказав Кутовий.

Уся видаткова частина бюджету Міністерства агрополітики в 2016 році становила 2,18 млрд гривень, у 2015 році - 2,12 млрд. Тоді як при президенті Вікторі Януковичі Мінагрополітики витратило в 2014 році 6 млрд гривень, в 2013-му - 7,9 млрд, кажуть дані cost.ua. У проекті бюджету на 2017 рік закладено 7,55 млрд гривень видатків.

З 90-х років агрокомпанії користувалися пільгами зі сплати ПДВ, які дозволяли їм зберігати весь нарахований податок на своїх рахунках. Наприкінці 2015 року уряд Арсенія Яценюка провів реформу, згідно з якою податкова пільга для аграріїв скоротилася: агрокомпанії почали платити в бюджет частину нарахованого ПДВ. Виробники великої рогатої худоби і молока в 2016 році сплачують 80% нарахованого ПДВ на спецрахунки, а 20% - до бюджету. Виробники зернових і технічних культур віддають у бюджет 85% ПДВ, інші аграрії - 50%. Податкова пільга повинна бути повністю скасована з 2017 року. Тепер замість податкової пільги аграрії отримуватимуть підтримку від міністерства.

"Зараз приймається рішення, як буде виглядати ця підтримка. Ми не принесли положення про підтримку і сказали: "Друзі, буде працювати ось так!". Ні. Ми активно відпрацьовуємо питання з усіма асоціаціями. Кількість робочих зустрічей, проведених міністерством, прем'єром з асоціаціями (профільними, - ред.), з представниками бізнесу - більша, ніж за всі минулі роки. Прем'єр у робочому режимі майже щотижня проводить зустрічі й особисто займається цим питанням", - сказав міністр.

Нагадаємо, на LB.ua була стаття Ольги Лучки про найбільші агрокомпанії України за розміром земельного банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram