ГоловнаЕкономікаДержава

Київський суд ухвалив стягнути з "Газпрому" 172 млрд гривень

Сума включає штраф АМКУ і пеню за його прострочення. 

Київський суд ухвалив стягнути з "Газпрому" 172 млрд гривень
Фото: EPA/UPG

Господарський суд Києва в понеділок, 5 грудня, ухвалив рішення про примусове стягнення з російської компанії "Газпром" майже 172 млрд гривень.

Про це повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України, який виступав як позивач.

Сума складається з 85,966 млрд гривень штрафу за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему, а також 85,966 млрд гривень пені за прострочення сплати штрафу (термін виконання рішення АМКУ закінчився ще 4 травня 2016 року).

Нагадаємо, 22 січня  Антимонопольний комітет заявив про накладення штрафу на "Газпром" у розмірі майже 86 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему в 2009-2015 роках. Термін виконання рішення комітету закінчився 4 травня.

У жовтні Антимонопольний комітет України подав позов про стягнення штрафу, в якому подвоїв суму з урахуванням пені за прострочення сплати.

Це рекордний штраф в історії Антимонопольного комітету. Попередній рекорд був установлений 2012 року, коли за антиконкурентні узгоджені дії на 419 млн гривень була оштрафована асоціація "Меблідеревпром" та її 14 учасників. Утім, штрафи комітету практично ніколи не виплачуються в повному обсязі. Більшість рішень комітету оскаржується (і часто успішно) відповідачами в судах.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram