ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко і Дуда домовилися прискорити будівництво газопроводу Польща-Україна

Від цього залежить енергетична безпека України.

Порошенко і Дуда домовилися прискорити будівництво газопроводу Польща-Україна
Фото: president.gov.ua

Президенти Петро Порошенко і Анжей Дуда домовилися в п'ятницю, що будівництво газового інтерконектора Україна-Польща має розпочатися якомога швидше.

Про це на брифінгу у Варшаві заявив журналістам Порошенко.

"Ми домовилися дати спільні доручення нашим міністрам енергетики, щоб прискорити будівництво інтерконектора, зробити ефективнішим доступ польського, європейського, норвезького газу на український ринок і в українські підземні сховища", - сказав український президент.

За його словами, від цього залежить енергетична безпека України.

Нагадаємо, 17 грудня 2014 року оператори газотранспортних систем України ("Укртрансгаз") і Польщі (Gaz-System) підписали угоду, якою передбачено будівництво магістрального газопроводу-інтерконектора між Польщею та Україною. Орієнтовну вартість будівництва на території України оцінюють у 245 млн доларів.

Розробку техніко-економічного обґрунтування інтерконектора Польща-Україна "Укртрансгаз" і Gaz-System завершили 9 жовтня 2015 року. Будівництво має розпочатися у 2017 році.

Об'єднання газотранспортних систем України і Польщі забезпечить можливість збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через польську територію, а також дозволить зберігати європейський газ у підземних сховищах газу України.

Пропускна здатність між Польщею та Україною складе 21,9 млн кубометрів на добу (8 млрд кубометрів на рік проти нинішніх 1,5 млрд кубометрів), у зворотному напрямку - з України в Польщу - 19,2 млн кубометрів на добу (7 млрд кубометрів на рік).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram