ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" заблокував контракт на 4 млрд гривень для заводу Григоришина

Модернізацію компресорних станцій на півдні України зупинять через "Турецький потік".

"Нафтогаз" заблокував контракт на 4 млрд гривень для заводу Григоришина
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" відмовився узгодити закупівлю обладнання в Сумського машинобудівного ВНО на суму 4 млрд гривень, яке призначалося для реконструкції трьох компресорних станцій на півдні України.

"Обладнання, яке планував закупити "Укртрансгаз", відповідно до техніко-економічного обґрунтування, призначалося і могло бути використане для реконструкції КС, задіяних тільки в транспортуванні газу в напрямку Туреччини, і не могло використовуватися на інших КС. З огляду на домовленість між Росією і Туреччиною про реалізацію проекту "Турецький потік", який покликаний замістити транзит російського газу до Туреччини через територію України, така інвестиція є недоцільною", - йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

"Нафтогаз" рекомендував правлінню "Укртрансгазу" провести закупівлю універсального обладнання і відповідних робіт, які можуть бути використані для реконструкції компресорних станцій, що забезпечують транспортування газу в різних напрямках, і не прив'язані до обладнання конкретного виробника.

Водночас "Нафтогаз" зазначає, що вітає закупівлю високотехнологічного обладнання у вітчизняних виробників.

Нагадаємо, згідно з планом розвитку газотранспортної системи, в 2016-2025 роках в Україні проведуть реконструкцію і технічне переоснащення 32 компресорних станцій. У 2016-2018 роках повинні бути реалізовані проекти щодо п'яти з них: "Задніпровської", "Південнобузької", "Ананьїв" (за кошти УТГ), "Бар" (Deutsche Bank) і "Ромни" (Європейський банк реконструкції та розвитку).

Реконструкцію станцій "Задніпровська", "Південнобузька", "Ананьїв" повинно було провести Сумське НВО, яке підконтрольне бізнесменові Костянтину Григоришину.

Вони працюють у складі магістральних газопроводів південного транспортного коридору, за якими газ іде в країни Балканського регіону та Туреччини. На них встановлені газоперекачувальні агрегати (ГПА) радянського виробництва з низьким коефіцієнтом корисної дії.

У 2015 році було розроблено техніко-економічне обґрунтування на реконструкцію цих компресорних станцій. У ньому прописано, що радянські ГПА належить замінити на апарати виробництва Сумського НВО. Таке обладнання з 2001 року використовується на компресорній станції "Тарутине".

Реконструкція трьох станцій повинна була заощадити "Укртрансгазу" 110 млн кубометрів газу щорічно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram