ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна затвердить новий рамковий закон про іноземну валюту

Валютний декрет від 1993 року визнано застарілим.

Україна затвердить новий рамковий закон про іноземну валюту
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк у четвер, 1 грудня, представив концепцію нової моделі валютного регулювання, що передбачає заміну валютного декрету від 1993 року на новий рамковий закон "Про іноземну валюту".

Як повідомляє регулятор, нове законодавство розробляє робоча група за участю експертів, залучених Європейською комісією.

"Буде розроблений проект закону "Про іноземну валюту" - єдиний рамковий закон, який визначатиме основні принципи валютного регулювання в країні. Водночас конкретні норми будуть виведені на рівень підзаконних актів", - розповів заступник голови НБУ Олег Чурій.

Законопроект повинен бути готовий у другому кварталі 2017 року.

Лібералізація системи валютного регулювання на шляху до цільової моделі буде відбуватися поступово - в кілька етапів. Спочатку буде знято обмеження на експортно-імпортні операції та прямі іноземні інвестиції, потім - на портфельні інвестиції і потоки боргового капіталу, а в кінці - на фінансові операції фізичних осіб за кордон.

"Поступовість переходу до нової системи валютного регулювання пов'язана з тим, що лібералізація не повинна привести до порушення ще хиткої макроекономічної і фінансової стабільності. Тому ми повинні зважувати кожен крок, оцінювати його потенційний ефект і аналізувати наслідки після впровадження, а також брати до уваги наявність сприятливих передумов", - розповів Чурій.

Для повного переходу до більш ліберальної моделі валютного регулювання місце жорсткого валютного регулювання має зайняти ефективне податкове регулювання. З ініціативи НБУ комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики вже підготував для розгляду в парламенті два законопроекти, які повинні ввести в Україні 5 ключових і найбільш нагальних із 15 рекомендацій ОЕСР щодо протидії зниженню податкової бази та переміщенню прибутку за кордон (або BEPS). Також вони передбачають приєднання України до механізму автоматичного обміну інформацією з фіскальними органами інших країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram