ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР в 2,5 разу скоротив інвестиції в Україну

У 2016 році банк інвестує в Україну 400 млн євро, а наступного року сума може збільшитися.

ЄБРР в 2,5 разу скоротив інвестиції в Україну
Фото: kapital.kz

Європейський банк реконструкції і розвитку в 2016 році інвестує в Україну 400 млн євро. Це в 2,5 разу менше порівняно з попереднім роком.

Про це повідомив президент банку Сума Чакрабарті на зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У 2016-му банк інвестує в Україну 400 млн євро, а наступного року сума може збільшитися. Зокрема, ЄБРР приділить особливу увагу реформам у міністерствах і відомствах, зокрема з тим, щоб зміцнити і розвинути їх інституційну спроможність", - зазначено в прес-релізі.

У 2015 році банк перевищив рубіж в 1 млрд євро інвестицій в Україну. Керуючий директор банку по Східній Європі і Кавказу Френсіс Маліж у середині лютого 2016 року висловив надію, що такі обсяги фінансування вдасться зберегти і в 2016 році.

"Це - наша "інвестиційна потужність", приблизно стільки ми можемо інвестувати в Україну, але успіх залежатиме від злагодженої роботи всіх гілок влади і наявності реформ. В іншому разі навряд чи можна розраховувати на активну роботу. Це не означає, що банк збирається згортати свою діяльність, але обсяги, природно, від цього будуть страждати", - зазначив він.

Головний економіст банку Сергій Гурієв уточнив, що частково скорочення обсягів проектів у поточному році пов'язане з тим, що в 2015 році банк відкрив велику поновлювальну кредитну лінію для НАК "Нафтогаз України" в обсязі $300 млн для закупівлі природного газу, тоді як цього року допомогу "Нафтогазу" надасть Світовий банк проектом на $500 млн.

Нагадаємо, ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності в країні в 1993 році банк узяв на себе сукупні зобов'язання щодо надання майже 12 млрд євро в рамках 369 проектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram