ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ прийшла з обшуками в приватний порт "ТІС" (оновлено)

Слідчих зацікавили документи про днопоглиблення.

СБУ прийшла з обшуками в приватний порт "ТІС" (оновлено)
Фото: tis.ua

Служба безпеки України в четвер, 24 листопада, організувала обшуки в офісах стивідорної компанії "ТІС" і в її менеджменту.

Як повідомила прес-служба компанії, слідчі шукають документи з приводу днопоглиблення, проведеного "ТІС" у 2006-2010 роках.

Компанія зазначає, що готова до співпраці зі слідством і обіцяє надати всі необхідні документи.

Оновлення. Прес-служба СБУ підтвердила факт обшуків. Їх проводять у рамках кримінального провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу, яка стосується заволодіння 6 млн доларів корабельних зборів.

"У 2015 році компанія відомого російського бізнесмена, якому належить термінал, незаконно оформила права на отримання частини коштів від портових зборів, які до цього часу надходили в ДП «Адміністрація морських портів України». Це стало можливим через незаконне оформлення прав власності на частину акваторії Аджаликського лиману, який, згідно з Конституцією, є власністю українського народу", - йдеться в повідомленні.

Під час обшуків слідчі знайшли невраховану валюту і печатки офшорних компаній.

У судовому реєстрі є інформація про кримінальне провадження №22016000000000269 від 11 липня 2016 року, в якому викладено суть претензій СБУ.

24 липня 2015 року Міністерство інфраструктури України внесло зміни до наказу "Про портові збори", яким встановило коефіцієнти при справлянні корабельного збору з суден, які входять в акваторію морського порту "Южний" для виконання вантажних операцій в акваторіях, прилеглих до причалів компанії "ТІС - Контейнерний термінал" і "ТІС - Руда". У результаті змін частина корабельного збору, яка раніше надходила на рахунки АМПУ, почала потрапляти на рахунки цих компаній.

СБУ вважає, що це зроблено неправомірно.

Група портових терміналів "ТІС" розташована на березі Малого Аджалицького лиману, за 27 км на схід від Одеси. Вона включає зерновий термінал, термінал хімічних вантажів, термінал з перевалки окатишів, термінал з перевалки вугілля і навалювальних вантажів відкритого зберігання, контейнерний термінал.

На власному сайті порт називає себе одним з найбільш глибоководних в Україні (15-16 метрів). Компанії належать вісім причалів загальною довжиною понад 1800 метрів

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram