ГоловнаЕкономікаДержава

"Укртрансгаз" анонсував контракти на зберігання газу в ПСГ з п'ятьма трейдерами

У компанії розцінили початок співпраці з європейцями як прорив.

"Укртрансгаз" анонсував контракти на зберігання газу в ПСГ з п'ятьма трейдерами

Компанія "Укртрансгаз" близька до підписання контрактів транспортування і зберігання природного газу з трьома європейськими компаніями і веде переговори про укладення договорів ще з двома.

Про це повідомив директор Департаменту виробництва "Укртрансгазу" Євген Тодоров, сказано на сайті компанії.

"Станом на сьогодні ми перебуваємо на етапі підписання договорів про транспортування і зберігання природного газу з такими європейськими компаніями: Central Energy Trade Limited Liability Company (Угорщина), DufEnergy Trading SA (Швейцарія) і Nordwind Trade SA (Швейцарія). Крім того, "Укртрансгаз" перебуває на етапі ведення переговорів про укладення договорів з компаніями AOT Energy (Польща) і TrailStone Energy LLC (представництво в Україні)", - сказав він.

Тодоров назвав початок співпраці "Укртрансгазу" з європейськими трейдерами проривом.

"Відкриваються перспективи не тільки заповнити наші підземки газом у режимі транзиту, а й здійснювати транзитні поставки через нашу територію, наприклад, з Європи в бік Балканського напрямку. Наступним кроком стане абсолютна реальність відкриття хабів на базі українських газосховищ", - зазначив він.

Нагадаємо, наприкінці жовтня "Укртрансгаз" і французька Engie (колишня GDF Suez) підписали угоду, згідно з якою остання отримала можливість зберігати газ в українських сховищах.

З 1 квітня стали можливими двосторонні поставки газу між Україною і Словаччиною через газовимірювальну станцію (точка входу в ГТС) "Буденці". Гарантована добова потужність входу в напрямку з України становить 19 млн куб. м/добу.

Перехід цієї ГТС у двосторонній режим роботи дозволить європейським трейдерам і завозити газ для зберігання в Україну, так і вивозити його з України після завершення періоду зберігання.

У 2014 році був прийнятий закон, який дозволяє здавати газотранспортну систему, в тому числі підземні сховища, в оренду без права відчуження.

В Україні налічують 13 ПСГ загальною потужністю 32 млрд кубометрів, значна частина не використовується Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram