ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева назвала дуже високим ризик залишитися без траншу МВФ цього року

Якщо він не надійде взагалі, це негативно позначиться на резервах України.

Гонтарева назвала дуже високим ризик залишитися без траншу МВФ цього року
Валерия Гонтарева
Фото: flickr.com

Голова Національного банку Валерія Гонтарева попередила, що політична нестабільність і нездатність Верховної Ради ухвалювати закони негативно позначаться на економічній стабільності України.

"Цього року ми вже тричі змінювали наш прогноз для валютних резервів. Зараз наш базовий прогноз - це 17,5 млрд доларів. Але цей прогноз включає 600 млн євро від Європейського Союзу і 1,3 млрд доларів від Міжнародного валютного фонду. На жаль, у нас дуже великі ризики, що ми не отримаємо траншу цього року - і нам знову доведеться змінювати наш прогноз", - сказала Гонтарева на засіданні Ради НБУ в четвер.

Вона додала: якщо транш надійде на початку 2017 року, це не критично. Але якщо траншу не буде взагалі, це дуже сильно позначиться на резервах України.

"Наступного року, за нашими прогнозами, ми повинні отримати чотири транші МВФ на 5,4 млрд доларів. Нам потрібно виплатити більш ніж 2,5 млрд на обслуговування наших боргів і вже повертати перший транш 1 млрд доларів за програмою stand by, яка була розпочата у 2014 році. Наш прогноз для поточного рахунку на наступний рік - мінус 2,9 млрд доларів. Тому я хочу, щоб усі розуміли: у нас є резерви - 15,5 млрд доларів. Ми почнемо ці резерви втрачати щодня", - сказала Гонтарева.

Вона наголосила, що політичні інсинуації, загравання з популізмом розхитують стабільність держави.

Також голова НБУ закликала Верховну Раду прискорити прийняття законопроектів. "В останній тиждень не було проголосовано дуже важливий законопроект, якого банківська система очікувала більш ніж рік, - про захист кредиторів. У комітеті Верховної Ради з 12 членів його підтримали тільки п'ятеро депутатів, і він навіть не був спрямований. Це неприпустимо. Наше банківське співтовариство не може зрозуміти, як воно може відновити кредитування, якщо не буде захисту прав кредиторів", - сказала Гонтарева.

Нагадаємо, МВФ вирішив не виділяти Україні четвертий транш до затвердження держбюджету.

Третій транш Україна отримала 15 вересня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram