ГоловнаЕкономікаБізнес

Ініціатива з реєстрацією контрактів на експорт лісу виглядає як спроба створити годівницю для "правильних людей", - Салівон

"Ініціатива виглядає, м'яко кажучи, корупційною".

Ініціатива з реєстрацією контрактів на експорт лісу виглядає як спроба створити годівницю для "правильних людей", - Салівон
Фото: npu.gov.ua

Пропозиція експортувати ліс-кругляк за зовнішньоекономічними контрактами з реєстрацією в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі є корупційною і суперечить політиці зниження державного контролю за економічною діяльністю. Про це заявив директор департаменту економічної політики Федерації роботодавців України Сергій Салівон, коментуючи пропозиції Кабінету Міністрів про скасування мораторію на вивезення деревини.

"Ініціатива реєстрації зовнішньоекономічних контрактів на експорт лісу в МЕРТ виглядає, м'яко кажучи, корупційною та нелогічною в рамках політики, спрямованої на лібералізацію, зниження державного контролю. Ця ініціатива з реєстрацією контрактів виглядає як спроба створити якусь годівницю для "правильних людей", - заявив Сергій Салівон.

За його словами, в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі передбачається реєструвати зовнішньоекономічні контракти не тільки на вивезення лісу-кругляка, а й на частину готової продукції.

"Це зовсім вже дико. Тож цю ініціативу ми оцінюємо саме так - як корупційну", - додав директор департаменту економічної політики Федерації роботодавців України.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів відправив у Європейську комісію документ для вирішення питання експорту деревини за принципом відкритого ринку і виконання угод з Євросоюзом. Пропозиції стосуються скасування мораторію на вивезення лісоматеріалів в необробленому вигляді, введення до 1 січня 2020 року зовнішньоекономічних контрактів (договорів) з реєстрацією в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та експортного мита в розмірі 20% митної вартості. Дві останні ініціативи вже отримали негативні оцінки від експертів.

Закон про заборону експорту лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді Верховна Рада прийняла у квітні 2015 року. Мораторій на вивезення кругляка, крім сосни, діє з 1 листопада 2015 року. Заборону на деревні породи сосни планують ввести з 1 січня 2017 року.

Раніше голова Представництва Європейського Союзу в Україні Г'юг Мінгареллі заявив, що скасування заборони на експорт лісу є умовою отримання Україною макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро. Слова посла Мінгареллі також підтвердили в МЕРТ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram