ГоловнаЕкономікаДержава

Член комітету Верховної Ради з ПЕК підтримала зниження ренти на видобуток нафти

"Україні потрібна нафта, тому, безумовно, потрібно сідати і переглядати ренту".

Член комітету Верховної Ради з ПЕК підтримала зниження ренти на видобуток нафти
Ольга Белькова
Фото: Макс Левин

Член комітету Верховної ради з ПЕК Ольга Белькова вважає, що нинішні ставки рентної плати на видобуток нафти і газу не сприяють приходу інвесторів у галузь - їх слід знизити, повідомляє УНН.

"Наші фіскальні умови самі по собі роблять капіталовкладення в нафтогазову галузь невигідними. Якщо до цього додати війну і складні геологічні умови залягання корисних копалин, то вийде, що ніхто взагалі сюди інвестувати не буде. Ще треба розуміти, що нафтогазовий бізнес дуже довгостроковий. І тому однозначно потрібно змінювати фіскальні умови і знижувати ренту", - сказала Белькова.

Вона впевнена, що якщо держава хоче, щоб нафтова галузь вижила, рентна плата повинна бути знижена найближчим часом.

"Україні потрібна нафта, тому, безумовно, потрібно сідати і переглядати ренту. У Мінфіну була така задача. Ціла робоча група, яка мусила працювати над цим напрямком", - повідомила Белькова.

За останні десять років обсяг видобутку нафти скоротився з 4,3 млн тонн у 2005 році до 2,7 млн тонн. За цей самий період ставка рентної плати на видобуток нафти в Україні зросла з 14% до 45%, тоді як ціна на нафту знизилася з 1000 до 400 доларів за тонну. При цьому у світовій практиці рентна ставка прямо залежить від ціни на нафту: якщо нафта дешевшає - знижується і рента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram