ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінекономрозвитку пояснило, чому потрібно скасувати мораторій на експорт лісу

Протиріччя положенням Угоди про асоціацію України з ЄС, Угоди про СОТ і Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським Союзом як кредитором зумовили підготовку пропозицій про скасування мораторію на експорт деревини, які уряд направив в Європейську комісію.

Це випливає з відповіді Міністерства економічного розвитку і торгівлі на запит народного депутата Віктора Галасюка, опублікованій на його сторінці в Facebook.

Документ підписав в.о. міністра економрозвитку Максим Нефьодов. Народному депутату пояснюють, що закон про тимчасову заборону експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді, прийнятий Верховною Радою в квітні 2015 року, суперечить статті 35 Угоди про Асоціацію України і ЄС "Обмеження експорту або імпорту", в якій сказано:

"Жодна Сторона не повинна вводити або зберігати чинними будь-які заборони чи обмеження або рівнозначні заходи щодо імпорту будь-якого товару іншої Сторони або експорту чи продажу для експорту будь-якого товару, призначеного для території іншої Договірної Сторони, за винятком випадків, передбачених цією Угодою або відповідно до статті XI ГАТТ 1994 і її приміток щодо тлумачення. З цією метою стаття XI ГАТТ 1994 і її примітки щодо тлумачення включено до цієї Угоди, і вони є її невід'ємною частиною".

Ще однією причиною скасувати мораторій у документі названо невідповідність закону положенням Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським Союзом як кредитором, за яким Київ погодився виконати низку умов для отримання макрофінансової допомоги в розмірі 1,8 млрд євро. Йдеться про зобов'язання не тільки утриматися від введення нових заходів, що обмежують або спотворюють торгівлю, а й "забезпечити закінчення терміну дії додаткового імпортного збору, який був тимчасово введений для цілей платіжного балансу, як і планували, наприкінці 2015 року".

Третя причина криється в невідповідності закону про мораторій на експорт лісу статтям Угоди про СОТ, зокрема Генеральній угоді з тарифів і торгівлі (ГАТТ), яка не передбачає заборону на експорт або продаж на експорт будь-якого товару.

Як повідомляли, Кабінет Міністрів направив до Європейської комісії комплексний документ для вирішення питання експорту деревини за принципами відкритого ринку і виконання угод з Євросоюзом. За інформацією політолога Вадима Карасьова, пропозиції стосуються скасування мораторію на вивезення лісу-кругляка, введення експортних мит на рівні 20% і зовнішньоекономічних контрактів, реєструвати які буде Мінекономрозвитку. Два останні нововведення вже отримали негативні оцінки від експертів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram