ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінфін помилився під час розрахунку нового акцизу на цигарки, - економіст

Від підвищення адвалорної ставки держбюджет тільки програє.

Мінфін помилився під час розрахунку нового акцизу на цигарки, - економіст
Фото: LB.ua

Збільшення адвалорної частини акцизу, запропоноване Мінфіном, призведе до сумарного зниження податкових надходжень, паралельно провокуючи низку супутніх економічних проблем.

Про це у своєму блозі "Чим загрожує підвищення адвалорної частини акцизу держбюджету" на сайті "Цензор" пише завідувач кафедрою менеджменту і адміністрування Національного університету харчових технологій, доктор економічних наук Михайло Міненко.

На його думку, Мінфін помилився в розрахунку прогнозованого обсягу додаткових надходжень у 2017 році від збільшення адвалору.

"По-перше, економічний ефект від збільшення адвалорної частини на цигарки необхідно рахувати окремо від ставки мінімального акцизного податкового зобов'язання. По-друге, Мінфіном подвійно зараховано доходи від адвалорної частини, які будуть отримані в результаті збільшення мінімального акцизного зобов'язання. Отже, від нової ініціативи Мінфіну держбюджет тільки програє", - стверджує економіст.

"Ба більш, велика різниця між ціною на цигарки в країнах Європейського Союзу і в Україні стимулюватиме контрабанду. Подальше перенасичення ринку дешевими сигаретами, які не знаходять попиту в нашій країні, тільки погіршить ситуацію", - застерігає експерт.

За словами Міненка, підвищення адвалору ніяк не узгоджується з євроінтеграційними прагненнями України. "Наївно вважати, що новий законопроект наблизить нас до виконання вимог Директиви ЄС про мінімальну ставку акцизного податку, що дорівнює 90 євро за тисячу цигарок. Скажу більше - реалізація пропозицій уряду суперечить рекомендаціям міжнародних організацій", - зазначає економіст.

На його думку, тільки підвищення специфічної ставки акцизу забезпечить рівномірне зростання цін на цигарки, що, зі свого боку, знизить відсоток курців у країні, посприяє боротьбі з контрабандою з України, а також гарантовано збільшить доходи в держбюджет.

Нагадаємо, на початку листопада на розгляд Верховної Ради України було запропоновано доопрацьований законопроект 5132 від 3.11.2016 "Про внесення змін до Податкового кодексу України". Оновлений проект так само передбачає збільшення адвалорної (процентної) ставки акцизу на цигарки з 12 до 15%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram