ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада відхилила законопроект про права кредиторів

Нацбанк зазначає, що документ був корисний банківській сфері.

Рада відхилила законопроект про права кредиторів
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада відхилила законопроект про посилення захисту прав кредиторів.

За прийняття проекту закону №4529 за основу проголосували 217 депутатів при мінімально необхідних 226.

Документ передбачав зменшити ризики порушення прав кредитора під час припинення діяльності суб'єктом господарювання, який був позичальником. Зокрема, скорочувався термін висунення кредиторами своїх вимог до підприємства-юрособи, що ліквідується, до 30-45 днів (зараз - від двох до шести місяців).

Проект закону також пропонував установити збереження солідарної відповідальності поручителів (боржників) під час ліквідації юрособи-боржника, а також виключити з переліку підстав для припинення поруки пункт про збільшення обсягу зобов'язань без згоди поручителя.

У разі набуття особою, яка здійснила самочинне будівництво, права власності на самочинно збудоване нерухоме майно за рішенням суду, до неї переходили б усі права та обов'язки, які існували для такого нерухомого майна, в тому числі обтяження, іпотека.

Законопроект передбачав виключення обов'язкового нотаріального посвідчення договору застави транспортного засобу.

Документ також давав кредиторам право отримувати будь-які відомості про фізособу з актів цивільного стану.

Після відхилення законопроекту Нацбанк випустив коментар, у якому зазначає, що в документі були закладені підстави для суттєвого зменшення ризиків для банківських установ при кредитуванні.

Крім того, законопроект №4529 був покликаний гармонізувати національне і міжнародне законодавство, стимулювати кредитування реального сектору, а також сприяти здешевленню кредитних ресурсів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram