ГоловнаЕкономікаДержава

Рада закликала Євросоюз не збільшувати доступ "Газпрому" до газопроводу OPAL

Рішення Єврокомісії ставить під загрозу майбутнє української ГТС.

Рада закликала Євросоюз не збільшувати доступ "Газпрому" до газопроводу OPAL
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада закликала Європейський Союз допомогти Україні в модернізації газотранспортної системи і не допустити реалізації політично мотивованих проектів із будівництва газопроводів в обхід України.

За це звернення, пов'язане з дозволом Єврокомісії "Газпрому" збільшити прокачування газу через трубопровід OPAL в обхід України, проголосували 264 народних депутатів.

Єврокомісія 28 жовтня схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" із газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування по цій трубі ще 7,7-10,2 млрд куб. м, тобто отримати доступ ще до 21,4-28,3% потужностей.

Через OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України.

У зверненні Ради зазначено, що це рішення Єврокомісії суперечить стратегії енергетичної безпеки ЄС, яка полягає в диверсифікації маршрутів енергопостачань, і загрожує енергобезпеці країн Центральної і Східної Європи, які будуть залежати від поставок газу з одного джерела.

Також парламент наголошує, що Єврокомісія своїм рішенням ставить під загрозу подальше використання української ГТС для поставок газу в Європу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram