ГоловнаЕкономікаБізнес

Загорій: фармацевтичні компанії підтримують референтне ціноутворення

"Так держава застрахує пацієнтів від необґрунтованої витрати грошей".

Загорій: фармацевтичні компанії підтримують референтне ціноутворення

Референтне ціноутворення – оптимальний механізм регулювання цін на ліки, і українські виробники підтримують рішення Кабміну про його впровадження. Про це РБК-Україна заявив народний депутат, співвласник фармацевтичної фірми "Дарниця" Гліб Загорій.

"Я, зі свого боку, послідовно відстоював його введення, і президент Петро Порошенко, до речі, ще 2015 року висловлювався за такий спосіб регулювання цін на медикаменти. Я вітаю рішення ввести референтне ціноутворення для трьох груп препаратів і впевнений, що вже в найближчому майбутньому це торкнеться більш ніж половини ліків, які присутні на українському ринку. Саме так держава застрахує пацієнтів від необґрунтованої, економічно недоцільної витрати грошей", - зазначив Загорій.

За його словами, українські ліки в сьогоднішніх умовах коштують у 4-5 разів менше, ніж імпортні, хоча виробляються за тими самими технологіями і мають у складі ті самі діючі речовини.

"Українцям продовжують нав'язувати стереотип, що все імпортне - якісне, а вітчизняне - ні. І саме тому більш ніж 50% українців вважають ціни на ліки надмірно високими. Простий приклад придбання в аптеці одного і того самого набору ліків українського та імпортного виробництва з однаковим складом за ціною відрізняється майже вшестеро: 416 гривень за український і 2532 гривні за імпортний. Як український споживач може заощадити? Елементарно - потрібно запитати в лікаря чи у провізора, яка в препараті діюча речовина, і купити ліки українського виробництва", - заявив Загорій.

Нагадаємо, уряд передбачив у проекті держбюджету на 2017 рік 500 млн грн на компенсацію вартості ліків (реімбурсації) і на останньому засіданні Кабінету Міністрів запровадив референтне ціноутворення на три групи препаратів. Реімбурсація, згідно з рішенням уряду, запрацює з 1 квітня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram