ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ пояснив зростання курсу долара вихідним у США і політичною ситуацією в Україні

Розрив між чорним ринком і міжбанком становить уже більше, ніж гривню.

НБУ пояснив зростання курсу долара вихідним у США і політичною ситуацією в Україні
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк пояснив зростання курсу долара, який у понеділок на чорному ринку підскочив до 27,00-27,20 грн/дол., вихідним у США та політичною ситуацією в Україні.

Про це йдеться в коментарі директора департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка.

"По-перше, робочий день в Україні 11 листопада збігся зі святковим вихідним днем у США (День ветеранів, - LB.ua). У такі періоди надходження валютної виручки на рахунки українських банків традиційно скорочується, і, як наслідок, упродовж наступних одного-двох днів спостерігається надлишковий попит на валюту. По-друге, загострення політичної напруженості протягом останнього тижня призвело до посилення психологічного тиску на валютний ринок", - сказав він.

Пономаренко вважає, що ці фактори матимуть нетривалий вплив на ринок, оскільки загалом ситуація на українському міжбанку стабільна. Цьому сприяє значне надходження експортної виручки від продавців зерна та соняшникової олії.

"Ми очікуємо, що цей фактор продовжить визначати стан міжбанківського валютного ринку України до кінця поточного року", - сказав він.

На міжбанку середній курс долара в понеділок перебуває на рівні близько 25,75 грн/дол., але котирування на чорному ринку значно вищі. Окремі продавці вже продають долари за курсом 27,50 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram