ГоловнаЕкономікаФінанси

Порошенко вніс законопроект щодо виплат вкладникам "Михайлівського" (оновлено)

Компенсувати депозити буде Фонд гарантування.

Порошенко вніс законопроект щодо виплат вкладникам "Михайлівського" (оновлено)
Митинг вкладчиков "Михайловского"
Фото: Александр Рудоманов

У п'ятницю, 11 листопада, відбулося перше засідання міжвідомчої групи, яка повинна розробити механізм виплати компенсацій клієнтам банку "Михайлівський".

Як повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів, розглядають чотири варіанти повернення коштів: звичайним способом через Фонд; за рахунок акціонерів "Михайлівського"; за допомогою спеціального закону; а також якийсь альтернативний спосіб, який не передбачає залучення Фонду гарантування вкладів.

До складу міжвідомчої групи увійшли представники Адміністрації президента, НБУ, Фонду гарантування вкладів, ГПУ, СБУ, МВС, Національної поліції, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мін'юсту, Нацфінпослуг, Держфінмоніторингу, ДФС, а також представники громадської організації "Союз вкладників Михайлівського".

Оновлення. Через кілька годин після появи релізу ФГВФО прес-служба президента України повідомила, що Петро Порошенко зустрівся з представниками "Союзу вкладників Михайлівського" і в їх присутності підписав проект закону "Про внесення змін до закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб про відшкодування фізичним особам шкоди, заподіяної зловживаннями в сфері банківських і фінансових послуг".

"Ті, хто був задіяний в сумнівних схемах, будуть нести відповідальність, але чесних людей ми повинні захистити", - заявив Порошенко.

Документ надає Фонду гарантування вкладів можливість забезпечити повернення коштів, але, як зазначається в повідомленні, тільки після ретельного вивчення обставин підписання кожного депозитного договору і після розробки порядку виплат.

Стверджується, що законопроект розроблено в тому числі за участю ФГВФО і Нацбанку.

Нагадаємо, 20 тисяч звичайних вкладників "Михайлівського" вже отримали свої гарантовані державою гроші. Однак значна частина його клієнтів насправді через офіси банку вкладали кошти в фінансові компанії ТОВ "Індивідуальний розрахунковий центр" (ІРЦ) і ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр".

Вклади клієнтів фінансових компаній відповідно до законодавства України не гарантуються.

Банк "Михайлівський" належав власнику мережі "Ельдорадо" Вікторові Поліщуку. Установа була створена влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука. "Михайлівський" - доволі велика установа. Його активи становили близько 3 млрд гривень (38-ме місце серед 109 діючих банків), на депозитних рахунках клієнтів розміщувалося близько 2 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram