ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти перерахували умови для скасування мораторію на експорт української деревини

"Треба дати можливість бізнесу працювати і завести серйозні інвестиції у виробництво".

Експерти перерахували умови для скасування мораторію на експорт української деревини
Фото: una-unso.com/Pavlo Kuzyk

У п'ятницю, 11 листопада, в Києві відбувся круглий стіл "Експорт лісу: у пошуках компромісу". Захід організувало Державне агентство лісових ресурсів за підтримки Офісу ефективного регулювання та за участю Агентства з охорони навколишнього середовища (Австрія) і Комітету східноєвропейських економічних відносин (Німеччина).

Учасники круглого столу обговорили наслідки введеного в листопаді 2015 року мораторію на експорт основних видів української деревини та перерахували умови для скасування заборони вивозити ліс за кордон.

"Є спільна потреба ввести зміни на ринку деревини паралельно зі скасуванням закону про мораторій на експорт лісу-кругляку. По-перше, слід забезпечити вільний доступ до ринку деревини. По-друге, треба вирішити питання обігу деревини, вирізавши із цього ланцюжка нелегально зрубані колоди. По-третє, забезпечити доступ переробних підприємств до кредитних ресурсів. Треба дати можливість бізнесу працювати і завести серйозні інвестиції у виробництво. Із цими заходами галузь отримає ресурс для розвитку, і жодного закону про мораторій не потрібно буде", - зазначив Юрій Марчук, національний координатор програми FLEG Світового банку.

Доповідачі з Державного агентства лісових ресурсів зазначили, що заборона експорту деревини не усунула проблеми незаконних лісозаготівель. Зате спостерігається тенденція до скорочення доходів державних лісопереробних підприємств.

"Після 1 січня 2017 року, коли набуде чинності заборона експорту деревних порід сосни, державні лісогосподарські підприємства можуть недоотримати близько 1 млрд грн чистого доходу", - зазначив Руслан Крикун, начальник управління використання лісових ресурсів та науки Держлісагентства.

Експерт Офісу ефективного регулювання Андрій Заблоцький закликав чиновників, парламентарів і всі зацікавлені сторони до вироблення рівних і зрозумілих правил гри на внутрішньому ринку деревини, зокрема до впровадження системи обліку, торгівлі та контролю за лісом.

Нагадаємо, у квітні 2015 року Верховна Рада прийняла закон "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів", яким встановила 10-річну заборону на вивіз необроблених лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) з 1 листопада 2015 року. Експортувати сосну буде заборонено з 1 січня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram