ГоловнаЕкономікаДержава

Україна назвала порушенням УА рішення ЄС стосовно газопроводу OPAL

У МЗС вказали послу Євросоюзу на невиконання Європою зобов'язань.

Україна назвала порушенням УА рішення ЄС стосовно газопроводу OPAL
Елена Зеркаль
Фото: mfa.gov.ua

Дозвіл Єврокомісії "Газпрому" збільшити прокачку газу трубопроводом OPAL, оминаючи Україну, порушує Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом, заявила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль під час зустрічі з головою представництва ЄС в Україні Г'юго Мінгареллі в середу.

"Було наголошено, що ухвалення такого рішення без проведення попередніх консультацій з українською стороною є порушенням статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, якою передбачено взаємне врахування сторонами потенціалу і можливостей енергетичної інфраструктури одне одного, а також проведення консультацій та координацію дій у сфері забезпечення безпеки поставок енергетичних ресурсів. Крім того, Європейська комісія в процесі підготовки таких рішень повинна дотримуватися зобов'язань, узятих ЄС у рамках його участі в Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства, зокрема дотримуватися у відносинах з Україною та іншими державами-партнерами принципу солідарності й уникати прийняття рішень, які суперечили б антимонопольному законодавству ЄС", - сказано в повідомленні на сайті МЗС України.

Нагадаємо, Єврокомісія 28 жовтня схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування цією трубою ще 7,7-10,2 млрд куб. м, тобто отримати доступ ще до 21,4-28,3% потужностей.

Завдяки OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram