ГоловнаЕкономікаБізнес

Одеський суд заочно арештував пароплав за постачання товарів із Туреччини у Крим

Судно "Варяг" незаконно постачало в Севастополь побутову техніку, будматеріали і фрукти.

Судно Варяг, фото сайту primechaniya.ru
Судно Варяг, фото сайту primechaniya.ru

Приморський райсуд Одеси задовольнив клопотання військової прокуратури Одеського гарнізону Південного регіону про арешт судна "Варяг" (Varyag, ІМО 8019887) через незаконні рейси між портами Севастополь (Україна) і Зонгулдак (Туреччина). Про це йдеться в постанові суду від 1 листопада 2016 року, оприлюдненій у реєстрі судових рішень.

Судном під прапором Панами управляє російська компанія з пропискою в Санкт-Петербурзі, власником вказано компанію CR Ships Ltd. Як сказано в постанові суду, "Варяг" здійснює незаконні рейси "систематично, без будь-яких дозволів уповноважених органів". Тим самим екіпажі судна порушують цілу низку українських законів. Їм загрожує кримінальне покарання, передбачене ч.3 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (від п'яти до восьми років позбавлення волі за групове порушення правил в'їзду на окуповану територію).

Тепер українська влада арештує судно "Варяг", якщо воно наважиться зайти в будь-який український порт на підконтрольній Києву території.

Українське слідство встановило, що із серпня 2015 року "Варяг" здійснив 18 рейсів між портами Севастополь і Зонгулдак. А нещодавно після тривалої перерви, спричиненої охолодженням відносин між Росією і Туреччиною через збитий турками російський бомбардувальник, судно знову здійснило рейс до Туреччини. На севастопольському сайті ForPost йдеться, що 5 листопада 2016 року "Варяг" привіз до Севастополя 700 тонн апельсинів і мандаринів, а також будівельні матеріали і побутову техніку.

Нагадаємо, після захоплення Криму Росією в лютому 2014 року Україна офіційно закрила всі порти півострова і належно проінформувала про це інші країни. Легально потрапити в Крим можна тільки через сухопутні пункти пропуску на адмінкордоні з Херсонською областю, причому іноземцям потрібно отримувати спеціальний дозвіл для цього.

У березні 2015 року

Україна вже арештувала один турецький суховантаж за незаконне відвідування Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram