ГоловнаЕкономікаФінанси

Резерви НБУ зменшилися вперше за півроку

На погашення держборгу витратили 365,8 млн доларів.

Резерви НБУ зменшилися вперше за півроку
Фото: Макс Левин

У жовтні міжнародні резерви України дещо знизилися (на 74 млн доларів) вперше за півроку і на 1 листопада становили 15,514 млрд доларів США (в еквіваленті).

Про це повідомляють на сайті Нацбанку.

У жовтні кошти в резерви надходили з двох джерел.

  • Від проведення Нацбанком інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. У зв'язку з наявністю надлишкової пропозиції НБУ провів протягом місяця 10 аукціонів з купівлі валюти. Жодного аукціону з продажу валюти у жовтні не було. У результаті чиста купівля валюти за місяць склала 274,5 млн доларів.
  • Від розміщення урядом ОВДП, номінованих у євро. Надходження із цього джерела в резерви склали 141,3 млн євро (154,4 млн доларів в еквіваленті).

Однак збільшення резервів було нівельоване витратами на обслуговування і погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі з резервів було скеровано 365,8 млн доларів (з них 310,1 млн доларів - на погашення та обслуговування державних цінних паперів).

За підсумками місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,7 місяця імпорту.

У цілому за останні 12 місяців резерви збільшилися на 20%.

Нагадаємо, Україна може отримати від МВФ $1,3 млрд до кінця року, якщо продемонструє прогрес у виконанні програми співпраці з фондом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram