ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціна газу в Європі і Україні для компаній буде зростати до середини зими через сезонний фактор

Газ дорожчає слідом за нафтою.

Ціна газу в Європі і Україні для компаній буде зростати до середини зими через сезонний фактор
Фото: EPA/UPG

Ціни на газ для промислових споживачів зростатимуть до середини зими, вважає директор незалежного газотрейдера "Скела Терціум" Сергій Непомящий.

"Ключову роль на цей момент грає, звичайно, сезонний фактор. До того ж динаміка цін на газ багато в чому повторює динаміку цін на нафту. А оскільки ціни на нафту протягом попереднього періоду йшли вгору, то й ціна на газ на європейських майданчиках також коректувалася з урахуванням цього фактора", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Непомящий уточнив, що істотне підвищення "Нафтогазом України" цін на природний газ для промислових споживачів з листопада спричинене саме цими факторами.

"Тільки 31 жовтня ціна на природний газ на європейських біржах піднялася на 0,5 євро. А це досить значна зміна. Таким чином, з огляду на ці фактори, а також аналізуючи минулорічну динаміку, ми можемо прогнозувати, що до середини зими ціни на природний газ будуть підвищуватися, відповідно, "Нафтогаз" і надалі буде підвищувати ціни для промислових споживачів", - резюмував директор "Скела Терціум".

"Нафтогаз" з 1 листопада підвищив ціну на газ, що відпускається промисловим споживачам на умовах передоплати, на 16,3% (на 1036,8 грн) - до 7,38 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram