ГоловнаЕкономікаДержава

У Мінінфраструктури вважають засідання АМКУ стосовно скандального тендеру в "Южному" формальністю

В уряду накопичилося багато питань до Антимонопольного комітету.

У Мінінфраструктури вважають засідання АМКУ стосовно скандального тендеру в "Южному" формальністю
Володимир Омелян
Фото: Макс Требухов

Засідання Антимонопольного комітету України, на якому розглянуть скаргу одного з учасників скандального тендеру в морському порту "Южний", є формальністю, вважає міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Формально у нас є стадія розгляду цього питання в Антимонопольному комітеті. Перший розгляд призначено на 3 листопада. Варто зазначити, що обсяг документації - понад 6000 сторінок. Є підозри, що на першому засіданні рішення прийнято не буде. Буде затягнута епопея", - сказав міністр.

За його словами, в уряду накопичилося багато питань до Адміністрації морських портів України, а також до Антимонопольного комітету з приводу невиконання важливих урядових доручень. З цього приводу Кабінет Міністрів проведе окреме засідання.

"З цією метою ми збираємося на засідання, щоб розставити всі крапки над "і". Сьогодні ми маємо незрозумілу позицію Антимонопольного комітету і з інших важливих доручень, які давав не тільки прем'єр-міністр, а й Президент. Я думаю після обговорень ми зможемо докладніше все пояснити", - зазначив Омелян.

Перспективу повторного проведення тендеру на днопоглиблення міністр інфраструктури змалював до 2020 року. На його думку, процес затягнеться також через можливу передачі порту в концесію.

"Питання тендеру і його реалізації в порту "Южний" - це перспектива, в кращому разі, до 2020 року. Перша стадія - це прийняття нового Закону "Про концесії" наступного року. Потім підготовка техніко-економічного обґрунтування, всієї необхідної бази для концесійних торгів. Порт "Южний" - фактично найбільший актив держави. Тому все повинно проходити максимально акуратно", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, 21 жовтня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив АМПУ скасувати скандальний тендер на днопоглиблювальні роботи в морському порту "Южний", протягом підготовки якого розкрилися гучні корупційні факти. АМПУ не відреагував на доручення голови уряду, пославшись на намір виконати рішення Антимонопольного комітету з цього питання. Відповідну заяву АМПУ опублікував на своїй офіційній веб-сторінці.

Учасники тендеру, зокрема, голландська компанія "Ван Оорд Україна", яка ініціювала розслідування, назвала саботажем невиконання доручення голови КМУ і заявила про готовність розкрити нові факти зловживань АМПУ під час прес-конференції, запланованої на 2 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram