ГоловнаЕкономікаФінанси

Профільні організації закликають НАБУ і ГПУ перевірити Комісію з цінних паперів

Професійні учасники фондового ринку України виступили з офіційним зверненням до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, щоб залучити Генпрокуратуру і Антикорупційне бюро до розгляду скандалу з розголошенням комісією конфіденційної інформації.

Окрім того, вони наполягають на посиленні відповідальності за розголошення конфіденційної інформації на законодавчому рівні, повідомляє "ДС".

Під зверненням, текст якого розміщено на сайті Асоціації "Українські фондові торговці", підписалися генеральний директор Української асоціації інвестиційного бізнесу Андрій Рибальченко і президент асоціації "Українські фондові торговці" Наталія Гуржій. Найбільш зацікавленою стороною в об'єктивному аналізі таких звинувачень вони вважають саме НКЦПФР.

"Учасники ринку стурбовані ситуацією, що склалася навколо оприлюднених деякими інтернет-ЗМІ звинувачень керівництва і співробітників НКЦПФР у порушенні конфіденційності інформації та передачі її представникам ЗМІ і народним депутатам України. Напевно, це перший випадок появи таких звинувачень за 20 років існування регулятора. Якщо звинувачення будуть у тій чи іншій мірі підтверджені, то необхідно притягнути осіб, винних у розголошенні конфіденційної інформації, до відповідальності. І, що важливіше, створити умови для запобігання повторенню таких ситуацій у майбутньому, у тому числі на законодавчому рівні", - йдеться у зверненні.

При цьому наголошено, що, незважаючи на оперативне і публічне вираження регулятором своєї позиції щодо безпідставності таких звинувачень, проблема продовжує активно обговорюватися в ЗМІ та соціальних мережах, що створює ризики репутацій для регулятора і національного фондового ринку.

"Ринок обурений сумнівними відомостями і коментарями в ЗМІ та соціальних мережах, оскільки негативний інформаційний фон може не найкраще вплинути на сприйняття України інвесторами, привести до істотного зростання репутаційних ризиків для держави в цілому, зашкодити однаково і регулятору, і ринку, заблокувати інвестиційні процеси", - йдеться у зверненні.

У документі наголошено, що зараз учасники ринку не мають альтернативи регулярному наданню регулятору широкого кола інформації, значна частина якої є конфіденційною, оскільки такі зобов'язання встановлені на законодавчому рівні.

"Зате регулятор має альтернативи застосування такої інформації. Саме тому, на наш погляд, було б доцільно врегулювати питання збереження і нерозголошення конфіденційної інформації на рівні внутрішніх процедур і на законодавчому рівні.

Це важливо, якщо враховувати публічно анонсовані законодавчі ініціативи щодо подальшого розширення повноважень регулятора у частині отримання додаткової інформації ", - підкреслюють автори.

Йдеться про зміни, що повинні надати НКЦПФР можливість вимагати надання інформації від будь-якої юридичної або фізичної особи, отримувати доступ до банківської таємниці та ін.

Нагадаємо, минулого тижня в ЗМІ з'явилася інформація, що голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України Тимур Хромаєв передавав журналістам і депутатам конфіденційну інформацію комісії у своїх інтересах. Велика частина переданої інформації стосується ОВДП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram