ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін упевнений, що підвищення "мінімалки" не розбалансує бюджет

"На сьогодні 50% зарплат перебувають або на рівні мінімалки, або нижче. Це означає, що в нас 50% економіки перебувають у тіні".

Мінфін упевнений, що підвищення "мінімалки" не розбалансує бюджет
Евгений Капинус
Фото: Макс Требухов

Міністерство фінансів упевнене, що підвищення мінімальної зарплати не розбалансує державний бюджет.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна сказав заступник міністра фінансів Євген Капінус.

"На заплановане підвищення - [мінімальна зарплата] 3200 і перший тарифний розряд 1600 - ми виходимо за рахунок додаткових платежів і з бюджетної сфери, і з бізнесу, які йдуть у вигляді ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб. Іде стимулювання економіки. Якщо виходити із цих параметрів, ми отримуємо збалансовану модель, яка говорить про те, що у нас йде зростання фонду оплати праці для 2,6 млн працівників у сфері бізнесу і 1,1 млн в бюджетній сфері. Коштів, які ми будемо отримувати за рахунок надходження від зарплати, буде достатньо, щоб збалансувати бюджет", - заявив він.

Капінус нагадав, що з початку 2016 року в Україні удвічі знизили рівень єдиного соціального внеску. На його думку, це один з ресурсів, який бізнес повинен використовувати на підвищення зарплат.

"Коли ми знижували єдиний соцвнесок удвічі, говорили про те, що це має бути стимулюванням для сплати заробітної плати. Ми бізнесу дали можливість отримати 70 млрд гривень, які можуть бути спрямовані і на зарплату, і на розвиток бізнесу. Якщо говорити про сьогоднішні параметри, на сьогодні 50% зарплат перебувають або на рівні мінімалки, або нижче. Виникає питання: це що означає? Це означає, що в нас 50% економіки перебуває в тіні", - сказав заступник міністра.

Капінус також пояснив, чому уряд вийшов з пропозицією різкого підвищення мінімальної зарплати посеред бюджетного процесу, вже після прийняття проекту бюджету-2017 у першому читанні.

"Була закріплена макрорамка державного бюджету. Відповідно, до другого читання ми вже розглядаємо пропозиції народних депутатів, розглядаємо, наскільки можна змінити ті чи інші параметри, включаючи і мінімальну заробітну плату. Розуміючи макромодель проекту державного бюджету на 2017 рік, ми могли вже сказати, що при певних параметрах ми можемо йти на підвищення мінімальної зарплати", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram