ГоловнаЕкономікаБізнес

Підприємства ТКЕ потрібно звільнити від штрафних санкцій перед "Нафтогазом", - Підлісецький

За його словами, ситуація, що склалася може призвести до банкрутства.

Підприємства ТКЕ потрібно звільнити від штрафних санкцій перед "Нафтогазом", - Підлісецький
Лев Пидлисецкий
Фото: Макс Требухов

Заборгованість підприємств теплокомуненерго перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий газ виникла через дискримінаційну державну політику. Про це заявив народний депутат, член комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу Лев Підлісецький "Українським новинам".

За його словами, нинішня ситуація може призвести до банкрутства багатьох теплопостачальних компаній.

"Проблема дуже велика і серйозна, оскільки держава має зобов'язання перед підприємствами теплокомуненерго в питанні субсидій, пільг і старі проблеми з оплатою різниці в тарифах. Держава свої зобов'язання своєчасно не виконує. Відповідно, підприємства теплокомуненерго не можуть своєчасно платити за газ. Водночас за несвоєчасну оплату за газ, який постачає тільки державна компанія "Нафтогаз України", нараховується пеня. Виходить абсолютно нечесне ставлення з боку держави до підприємств теплокомуненерго, коли вона невчасно сплачує і не дає теплокомуненерго нараховувати штрафи проти держави. Водночас держава через "Нафтогаз" нараховує штрафи за несплату за газ", - зазначив депутат.

Крім того, підприємства теплокомуненерго працюють за регульованими державою тарифами, які не враховують необхідність обслуговування цих штрафів.

"Ціна встановлюється за формулою "витрати плюс", тобто комунальне підприємство повинно довести всі свої витрати, плюс нормативний прибуток, але до витрат не входять штрафи і пені. Тож теплокомуненерго поставлено перед питанням банкрутства, оскільки джерел для оплати цих штрафів і пені воно не має", - пояснив Лев Підлісецький.

За його словами, на сьогодні заборгованість підприємств ТКЕ перед "Нафтогазом" становить близько 13-14 млрд грн, на які нараховано понад 5 млрд грн штрафних санкцій.

Депутат зазначив, що зараз у парламенті до другого читання готують законопроект, який дозволить вирішити проблему взаєморозрахунків і штрафних санкцій.

"Безпосередньо вчора сам займався підготовкою правок до другого читання... Основна ідея і основне завдання законопроекту - у списанні пені. Держава і законодавець, тобто ми, ставимо їм (підприємствам ТКЕ, - ред.) умову, що ми спишемо пеню, але ви візьміть на себе зобов'язання заплатити всі борги. І дозволяємо їх платити протягом 60 місяців. Якщо вони оплачують протягом 60 місяців, то після цього пеня буде списана", - пояснив Лев Підлісецький.

Він додав, що це не перша спроба парламенту вирішити проблему взаєморозрахунків між НАК "Нафтогаз України" і підприємствами теплокомуненерго.

"У нас був інший закон, який забороняв нараховувати штрафи і пені за газ, якщо перед підприємствами теплокомуненерго існує заборгованість держави. Це було правильно і чесно з погляду держави. Але, на жаль, президент ветував той закон", - повідомив парламентарій .

Нагадаємо, 20 жовтня Верховна Рада України ухвалила за основу урядовий законопроект №5273 "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій і підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії". Законопроект підтримали 265 депутатів.

У Києві станом на кінець жовтня заборгованість перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий газ найбільшого підприємства ТКЕ - "Київенерго" - становить 1 млрд 66,7 млн грн, а загальна сума штрафних санкцій, виставлених "Нафтогазом" підприємству за 2011-2015 роки, сягає 1,9 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram