ГоловнаЕкономікаДержава

"Народний фронт" б'є на сполох через наміри ЄС піти на поступки "Газпрому"

"Не можна допустити розширення впливу Росії на газовому ринку Європи".

"Народний фронт" б'є на сполох через наміри ЄС піти на поступки "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Партія "Народний фронт" оприлюднила заяву з приводу наміру Європи дозволити "Газпрому" збільшити прокачку газу через трубопровід OPAL, який є продовженням побудованого в обхід України "Північного потоку".

"Таке рішення призведе до зниження обсягів транзиту через територію України на 23-27 млрд кубометрів. Ба більше, Кремль отримає додатковий інструмент для газового шантажу всіх країн Східної і Південної Європи", - йдеться в заяві партії.

"Закликаємо Європейську Комісію й особисто європейського комісара з питань конкуренції Маргрет Вестагер Хансен не допустити рішення на користь "Газпрому". Авторизація дозволу на додаткові потужності перекачування для "Газпрому" підірве європейську єдність у протидії російській глобальній агресії. Поступки "Газпрому" на внутрішньому ринку Євросоюзу неминуче збільшать залежність всієї Європи від російських енергоносіїв, а потім дадуть путінському режиму додаткові можливості для варварського економічного тиску на вільний світ", - вважає "Народний фронт".

Партія закликає президента України Петра Порошенка і Кабінет Міністрів вжити всіх заходів, щоб запобігти розширенню впливу "Газпрому" на газопровід OPAL, "оскільки це загрожує енергетичній та економічній безпеці України і всієї Європи".

З 2011 року "Газпром" мав право використовувати OPAL лише на 50%, а іншою частиною трубопроводу не користувався ніхто. За новою угодою, російський концерн збереже свою частку, але отримає право збільшити потужності через аукціон. Умова - 10-20% потужностей "Газпром" повинен надавати іншим постачальникам, щоб не порушувати європейське законодавство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram