ГоловнаЕкономікаБізнес

У Києві запустили сервіс "Яндекс.Таксі"

Зараз загальний автопарк - 300-400 машин.

У Києві запустили сервіс "Яндекс.Таксі"
Фото: taxi.yandex.ru

У вівторок, 25 жовтня, в Києві запустили сервіс онлайн-замовлення таксі "Яндекс.Таксі".

Як пише AIN, поки що викликати таксі можна тільки в Києві, але до кінця року можливе підключення інших найбільших міст.

Починає роботу сервіс тільки з тарифом "Економ", ціни починаються від 15 грн за перші 2 км плюс 4,5 грн за кожний наступний кілометр. До Борисполя можна буде доїхати за внутрішньоміськими тарифами, але викликати таксі в аеропорт поки що не вийде. Решта тарифів ("Комфорт", "Бізнес", машини з дитячим кріслом) для Києва поки не встановлені, їх додаватимуть згодом.

Також поки що можлива оплата лише готівкою. Через 5-6 тижнів обіцяють запустити оплату карткою.

Сервіс не укладає угод безпосередньо з водіями, працює тільки зі службами таксі - зараз їх 12. На сьогодні загальний автопарк - 300-400 машин, але для Києва кількість планують збільшити до 3000-4000. Комісія сервісу зазвичай становить близько 10-15%, цифри для України поки не розкривають.

У "Яндекс.Таксі" є низка вимог до автомобілів, основне - авто повинно бути не старшим за 10 років. Для водіїв-учасників є вимога пройти відеокурси про те, як користуватися сервісом, спілкуватися з пасажирами, а потім - тестування. Основний інструмент контролю якості - рейтинг водіїв. За допомогою програми "Яндекс.Таксі" пасажир може ставити водієві оцінку, і ця оцінка надалі впливає на кількість розподілених на конкретного водія замовлень.

Також у сервісі передбачено дистанційний контроль якості машин: водій не зможе використовувати додаток, якщо регулярно не проводитиме фотозйомку автомобіля (від 8 до 15 ракурсів) на загальний стан, наявність дитячого крісла (якщо воно заявлено), стан ременів безпеки тощо. Наприклад, якщо машина на фото двічі поспіль виявиться брудною, робота водія з додатком призупиняється.

Нагадаємо, влітку в Києві запустили сервіс для виклику таксі Uber, у вересні - Taxify. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram