ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада НБУ схвалила переказ до держбюджету 38 млрд гривень

Цю суму буде виділено декількома траншами.

Рада НБУ схвалила переказ до держбюджету 38 млрд гривень
Фото: flickr/НБУ

Рада Національного банку 25 жовтня провела перше засідання в новому складі, на якому його головою було обрано колишнього міністра економіки Богдана Данилишина, а його заступником - Тимофія Милованова.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Одним із найважливіших рішень, які було ухвалено під час засідання, стало затвердження річної консолідованої звітності центрального банку за 2015 рік і розподіл прибутку.

"Сьогоднішнє рішення дозволить перерахувати частини прибутку НБУ, а саме 38,164 млрд грн, до Державного бюджету України. Цю суму буде перераховано декількома траншами, заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

Ще одним рішенням Рада НБУ затвердила на посаді першого заступника голови НБУ Якова Смолія і заступників голови НБУ Катерину Рожкову та Романа Борисенка. Раніше вони працювали як виконувачі обов'язків.

Нагадаємо, ще 29 квітня Нацбанк України заявив про плани перерахувати 38,164 млрд гривень зі свого прибутку за 2015 рік. Така сума зафіксована в результатах консолідованої фінзвітності НБУ. Ці кошти можуть бути перераховані до бюджету лише після того, як Рада Нацбанку затвердить фінансову звітність.

38 млрд гривень - це майже 5,6% всіх витрат держбюджету 2016 року.

Для порівняння: Держагентство автодоріг цього року планує витратити менш ніж 20 млрд гривень. На ці гроші можна рік утримувати СБУ, Генпрокуратуру, Мін'юст, Мінкультури і ще декілька менших відомств. Якби ці гроші не були перераховані, видаткову частину бюджету на 2016 рік довелося б радикально різати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram