ГоловнаЕкономікаБізнес

Кредитної угоди на будівництво Канівської ГАЕС очікують уже у 2017 році

Проект підтримують Світовий банк і ЄБРР.

Кредитної угоди на будівництво Канівської ГАЕС очікують уже у 2017 році
Фото: wikimapia.org

Державна енергогенеруюча компанія "Укргідроенерго" очікує підписання кредитної угоди з міжнародними фінансовими інституціями на будівництво Канівської ГАЕС у 2017 році.

Про це "Українським Новинам" повідомив заступник генерального директора з перспективного розвитку "Укргідроенерго" Юрій Литвиненко після першого засідання робочої групи з питань будівництва Канівської ГАЕС.

"У нас на сьогодні є листи підтримки проекту Канівської ГАЕС від Світового банку і від Європейського інвестиційного банку. ЄБРР ще не надав лист підтримки, але висловив свою готовність долучитися до цього проекту. На цей момент незалежні експерти розробили кілька документів з екологічних і соціальних питань цього проекту, їх розглядають банки, і щойно вони приймуть рішення і схвалять ці документи, ЄБРР також надасть лист підтримки. Кредитну угоду планують до підписання наступного року", - сказав Литвиненко.

За його словами, проект оцінювався в 1,5 млрд доларів за цінами 2012 року, і сума, на яку готові профінансувати міжнародні фінансові інституції, становить трохи більше за 1 млрд доларів. Іншу частину компанія має намір покрити за рахунок локальних коштів - тарифів "Укргідроенерго".

"Почати реалізацію проекту розраховуємо вже наступного року. Ми плануємо, що будівництво, згідно з проектом, буде тривати 7 років. У результаті реалізації проекту Канівської ГАЕС Україна отримає додатково 1 тис. мегаватів генеруючих потужностей", - підкреслив представник компанії.

При цьому він зазначає, що важливість проекту для країни полягає не тільки в тому, що це додатковий виробіток електроенергії в обсязі понад 1 млрд кВт годин на рік, а це ще й додаткові потужності маневрування і регулювання для нашої енергетичної системи.

Важливість проекту полягає також у тому, що його реалізація допоможе забезпечити енергонезалежність і енергетичну безпеку нашої країни. Так, реалізація проекту Канівської ГАЕС дозволить скоротити споживання імпортованого природного газу на 10 млн куб. м на місяць, або близько 120 млн куб. м на рік, а також імпортного вугілля близько 0,5 млн тонн на рік.

За словами Литвиненка, актуальність проекту також демонструє той факт, що 99% акумульованих потужностей у світі забезпечують ГАЕС, і потужність ГАЕС у Європі становить 45 гВт, тоді як в Україні - трохи більше 1,5 гВт, що говорить про значний потенціал для розвитку в цьому напрямку.

12 жовтня відбулося перше засідання робочої групи при Черкаській ОДА з питань будівництва Канівської ГАЕС, під час якого "Укргідроенерго" провело презентацію проекту. Робоча група створена розпорядженням голови Черкаської ОДА від 5 серпня цього року. До її складу увійшли представники громади Канівського району, громадськості, представники місцевого самоврядування. Очолює групу заступник голови ОДА Сергій Овчаренко.

Завданням робочої групи є ретельне вивчення всіх економічних, екологічних, соціальних та інших аспектів реалізації проекту Канівської ГАЕС.

Керівництво "Укргідроенерго" демонструє відкритість у спілкуванні з місцевим населенням і громадськими організаціями, з метою інформування з усіх питань і аспектів будівництва компанія відкрила пряму лінію.

"Ми налаштовані проводити ознайомчу роботу серед населення з усіх аспектів будівництва Канівської ГАЕС, і перш за все - з екологічних та соціальних. Також у наш спектр завдань входить розвінчування наявних навколо цього будівництва міфів - міф техногенної катастрофи, міф застарілих технологій... У них немає нічого спільного з реальністю", - заявляє Литвиненко.

Нинішній проект об'єкта суттєво відрізняється від проекту тієї величезної ГАЕС, яку хотіли побудувати в Канівському районі в радянські часи. Планована потужність об'єкта порівняно зі старим проектом зменшена в 3,6 разу, а також повністю змінено планування зони будівництва, щоб не порушувати межі природоохоронних територій і пам'яток культурної спадщини. В "Укргідроенерго" підкреслюють, що жодна природоохоронна територія не потрапляє в зону проведення робіт зі спорудження КГАЕС, і тільки дві пам'ятки культури, на яких компанія організувала археологічні дослідження, які проводить Академія наук України.

"На цей момент експедиція працює на горі Лисуха і планує працювати на городищі Віха. Досліджуємо всю територію, щоб зберегти пам'ятки і все, що буде знайдено", - сказав Литвиненко, додавши, що археологічна експедиція працюватиме протягом всього періоду будівництва, тобто протягом 7 років.

Він також запевняє, що під час самого будівництва будуть дотримані міжнародні екологічні стандарти.

Також у компанії підкреслюють безпеку реалізації проекту для навколишнього середовища і місцевого населення - він отримав позитивний висновок державної комплексної будівельної та державної екологічної експертизи у 2013 році.

"Основна позиція організацій, які будуть фінансувати будівництво КГАЕС, - це корпоративна і соціальна відповідальність. Так, у проекті 300 млн гривень передбачено на розвиток соціальної інфраструктури регіону, і проект був затверджений Кабінетом Міністрів, включаючи соціальну складову. Це кошти громади, і громада повинна вирішити, куди їх направити. Тому ми починаємо широкий діалог, щоб кожен міг висловити свою думку з цього приводу. Кожна гривня має служити людям", - підкреслив Литвиненко.

Крім того, на період будівництва КГАЕС буде створено 2 000 робочих місць, а після його завершення до роботи на об'єкті планують залучити близько 250 співробітників.

Підготовка до будівництва і розробка проектної документації почалися в 1984 році. У 1987 році був затверджений проект будівництва Канівської ГАЕС потужністю 3600 мВт. 1991-1999 роках на будівництво було накладено мораторій через відсутність фінансування та економічну кризу в країні. У 1999 році мораторій було знято, а у 2006-2007 роках розроблено нове техніко-економічне обґрунтування будівництва, яке передбачало зменшення встановленої потужності до 1 тис. МВт у зв'язку з новими умовами і потребами об'єднаної енергетичної системи України. Змінено схему будівництва відповідно до сучасних вимог захисту навколишнього середовища і культурної спадщини. Під час підготовки нового проекту керувалися жорсткішими вимогами до безпеки. Зокрема передбачено чотири рівні безпеки споруд ГАЕС, тоді як на аналогічних об'єктах у Європі - тільки три. Нове ТЕО затверджено розпорядженням КМУ від 8 листопада 2007 року №965. Новий проект і титул будівництва затверджені розпорядженням КМУ від 11.12.2013 року №1050р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram