ГоловнаЕкономікаФінанси

НКЦПФР зняла санкції з БМ Банку, який належить Росії

Обмеження вводили на рік.

НКЦПФР зняла санкції з БМ Банку, який належить Росії
Фото: business.ua

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку зняла санкційні обмеження з БМ Банку, який контролюється російською групою ВТБ.

"Обмеження щодо БМ Банку комісія застосувала на виконання рішення РНБОУ, в якому було вказано термін на один рік (до 29 вересня). Інших розпоряджень від РНБОУ ми не отримували", - цитує заяву прес-служби НКЦПФР видання "Фінклуб".

Це означає, що з 30 вересня 2016 року російське ПАТ "БМ-Банк", якому належить 99,98% українського БМ Банку, отримало право викупити додаткову емісію акцій на 1,75 млрд грн. Рішення про цю емісії було прийнято на зборах акціонерів, яке тривало три дні - з 27 по 29 вересня.

Додаткова емісія української "дочки" групи ВТБ планувалася ще рік тому, але тоді її зірвали санкції. Російський Банк Москвы (зараз ПАТ "БМ-Банк") потрапив до списку санкцій, йому було заборонено купувати цінні папери в Україні, в тому числі брати участь у допемісії акцій українського БМ Банку.

На початку вересня 2016 року голова ВТБ Андрій Костін заявив, що український БМ Банк закриють через санкції. Нагадаємо, у вересні 2015 року указом Президента "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" було визначено список російських компаній, які Україна вирішила покарати.

Під санкціями Рада національної безпеки і оборони мала на увазі блокування активів (тимчасове обмеження права особи використовувати і розпоряджатися належним йому майном) і припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування за допомогою купівлі цінних паперів; заборона купівлі цінних паперів).

В український список санкцій не потрапили великі російські банки, що мають дочірні структури в Україні, такі як Сбербанк, ВТБ, ВЭБ (дочка - Промінвестбанк), Альфа-банк. Єдиним винятком став Банк Москвы (входить до групи ВТБ), який має 100% "дочку" в Україні - БМ Банк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram