ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна наблизиться до європейського рівня тютюнових акцизів через 10-15 років - Мінфін

Україна наблизиться до європейського рівня тютюнових акцизів через 10-15 років - Мінфін
Фото: ipress.ua

Міністерство фінансів України озвучило свої плани підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби і поступового приведення їх до європейських норм - 90 євро за 1000 цигарок. На думку профільного міністерства, на адаптацію ставок акцизу до європейських вимог знадобиться 10-15 років.

«На практиці термін адаптації ставок держав ЄС становив 10-15 років. Зараз ми тільки на початку шляху до приведення тютюнового акцизу до мінімального європейського», - сказав заступник начальника Управління податкової політики Міністерства фінансів Артем Наврата. Розгляд і ухвалення графіка адаптації акцизів мають винести на наступну зустріч Ради Асоціації в грудні, відповідно до зобов'язань України за договором асоціації з ЄС.

На цей момент у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5130 про внесення змін до Податкового кодексу. Цей проект закону передбачає 30% збільшення специфічної (фіксованої) ставки тютюнового акцизу та підняття рівня адвалорної (процентної) ставки до 15%.

Чи призведе підвищення ставок акцизу до очікуваного результату - поповнення державного бюджету й оздоровлення населення?

Експерт - головний редактор видання Деньги.UA Олександр Крамаренко - вважає, що ініційоване Мінфіном підвищення акцизів на тютюн, навпаки, призведе до сумарного зниження податкових надходжень, а також спричинить перерозподіл споживання цигарок на користь дешевшого і жорсткішого в сенсі шкоди для здоров'я сегмента.

Крамаренко зазначає, що в меморандумі МВФ, на який посилається Мінфін, йдеться про підвищення акцизів пропорційно до темпів інфляції, проте запропоноване Мінфіном підвищення адвалорної ставки акцизу на чверть зовсім не пропорційне до темпів інфляції. «Якщо врахувати, що інфляція за підсумками року становитиме максимум 14-15%, а швидше за все - менш ніж 12%, то акцизи збільшуються у два-два з половиною разу сильніше, ніж зростала інфляція", - констатує він.

Схожої думки дотримується і професор, завідувач кафедри менеджменту та адміністрування Національного університету харчових технологій, доктор економічних наук Михайло Міненко.

На його думку, адвалорна складова, як відносна величина, не мотивує виробника підвищувати ціни на тютюнові вироби. Учений-економіст зазначає, що в тютюновій Директиві ЄС, яку наші законодавці намагаються імплементувати, взагалі немає жодних вимог до рівня адвалору. Ба більше, в період з 2010-го по 2016 рік 23 із 28 країн ЄС навіть знизили його ставку.

Професор Міненко заявив, що кроки Мінфіну в бік підвищення адвалорної ставки виглядають як лобіювання інтересів одного виробника на шкоду іншим і практично на шкоду державному бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram