ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла антирейдерський закон про захист прав власності

Документ передбачає нотаріальне завірення змін до статуту компаній.

Рада прийняла антирейдерський закон про захист прав власності
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада удосконалила державну реєстрацію прав на нерухоме майно та захист прав власності з метою протидії рейдерству.

За прийняття законопроекту №5067 у цілому проголосував 271 депутат при мінімально необхідних 226.

Один зі співавторів законодавчої ініціативи, депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Оксана Продан, виступаючи з трибуни перед голосуванням, зазначила, що документ передбачає обов'язкове нотаріальне завірення всіх змін, що вносяться до статуту підприємства, а також змін, які стосуються керівництва або статутних фондів.

"Ми передбачаємо обов'язковість нотаріальної реєстрації заяв про внесення змін до реєстру, і лише в тому випадку, якщо нотаріус здійснив нотаріальні дії того самого дня, щоб рейдери не могли "гратися" під час реєстрації та під час оформлення договору", - додала вона.

Крім того, Продан підкреслила, цим законом уперше в Україні запроваджується норма про те, що реєстратор зобов'язаний повідомляти кожного власника того чи іншого майна про наявність заявки про внесення змін до інформації про його майно в реєстрі.

"Ми даємо право власникам на 10 днів припиняти реєстрацію, якщо власник дізнається, що така реєстрація заявлена, але це не його ініціатива. Ми даємо можливість протягом 60 днів оскаржити реєстраційні дії", - додала депутат.

Вона впевнена, що прийняття документа сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату і розвитку економіки країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram