ГоловнаЕкономікаДержава

Заступники Кубіва виступили проти перепідпорядкування "Укртрансгазу"

Міністр не погодив скандальне рішення з Ковалів, Микольською та Нефьодовим.

Заступники Кубіва виступили проти перепідпорядкування "Укртрансгазу"
Юлия Ковалив
Фото: nv.ua

Три з п'яти заступників міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва заявили, що рішення про підпорядкування "Укртрансгазу" Міністерству економіки з ними не узгоджували.

Спільну заяву підписали перший заступник міністра Юлія Ковалів, у віданні якої перебуває "Нафтогаз", і заступники міністра Наталія Микольська та Максим Нефьодов.

"Ми вважаємо за потрібне повідомити, що зміни до Статуту НАК "Нафтогаз України", затверджені наказом Мінекономрозвитку, з нами не обговорювали й не узгоджували. Ми не брали участі в прийнятті цього рішення. Ми готові взяти участь у пошуку конструктивного виходу з ситуації, що склалася", - сказано в заяві.

Нагадаємо, МЕРТ 7 вересня внесло зміни до статуту "Нафтогазу України", згідно з якими фактично поклало на себе функції управління компанією "Укртрансгаз".

Після скандалу, що вибухнув, МЕРТ пояснило рішення забрати "Укртрансгаз" у своє управління необхідністю виконувати зобов'язання за Третім енергетичним пакетом Євросоюзу.

"Нафтогаз" у відповідь заявив, що рішення МЕРТ забрати "Укртрансгаз" у своє управління жодним чином не спрямоване на виконання Україною зобов'язань Третього енергетичного пакета і ставить під загрозу отримання кредитів на закупівлю газу для опалювального сезону.

ЄБРР, який розробляв реформу корпоративного управління "Нафтогазу", вимагав скасувати рішення МЕРТ.

Секретаріат Енергетичного співтовариства заявив, що рішення про перепідпорядкування "Укртрансгазу" є порушенням узгодженого раніше плану реструктуризації "Нафтогазу" і несе загрозу арбітражним позовам компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram