ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінекономіки вивело "Укртрансгаз" з управління "Нафтогазу"

НАК заявив, що це загрожує дефолтом за гарантованим державою боргом.

Мінекономіки вивело "Укртрансгаз" з управління "Нафтогазу"
Фото: utg.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі 7 вересня внесло зміни до статуту "Нафтогазу України", згідно з якими фактично поклало на себе функції управління компанією "Укртрансгаз".

Згідно зі змінами, Мінекономіки буде приймати рішення щодо обрання голів і членів наглядової ради і правління "Укртрансгазу", їх звільнення або відсторонення від посад. Окрім того, Мінекономіки позбавило правління НАК "Нафтогаз України" права вносити зміни до статуту "Укртрансгазу" і затверджувати його фінансовий план та інвестпрограму.

"Нафтогаз" негативно відреагував на це рішення. На думку компанії, рішення МЕРТ порушує умови кредитної угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку на суму $300 млн, а також ставить під загрозу отримання компанією кредиту від Світового банку на $500 млн.

"Зміна статуту "Нафтогазу" в такий спосіб, як це сталося минулого тижня, - це порушення принципів корпоративного управління ОЕСР і зобов'язань, які взяла на себе Україна. Це також є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом за заборгованістю, гарантованою державою", - йдеться в коментарі компанії.

Нагадаємо, "Укртрансгаз" - оператор системи магістральних газопроводів і підземних сховищ газу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram