ГоловнаЕкономікаБізнес

Металурги попросили "Укрзалізницю" продати металобрухт

На складах компанії накопичилося близько 300 тисяч тонн брухту.

Металурги попросили "Укрзалізницю" продати металобрухт
Фото: pixabay.com

Реалізація 300 тис. тонн металобрухту з накопичених запасів дозволить "Укрзалізниці" розраховувати на додаткові доходи в розмірі 1,1 млрд грн.

Про це йдеться в листі президента "Укрметалургпрому" Олександра Каленкова до голови правління "Укрзалізниці" Войцеха Бальчуна, копію якого має "МінПром".

У своєму листі Каленков зазначив, що з середини 2015 року реалізація амортизаційного металобрухту з боку "Укрзалізниці" була повністю зупинена.

"Залишки металобрухту станом на вересень 2015 року становили 83 тис. тонн. За ретроспективними даними 2012-2015 рр., ми оцінюємо обсяги брухтоутворення на "УЗ" у 220 тис. тонн на рік. Тож поточний обсяг запасів металобрухту на "УЗ" повинен становити близько 300 тис. тонн", - йдеться в листі.

Каленков наголошує, що для металургійних підприємств, які останні півтора року переживають гостру нестачу брухту, спричинену, зокрема, рекордними обсягами постачання брухту за кордон, поставки металобрухту з "Укрзалізниці" стали б одним з важелів, які дозволили б поліпшити забезпечення українських металургів цим видом сировини і наростити обсяги виробництва і експорту.

Голова "Укрметалургпрому" також зазначив, що отримані залізницею від реалізації металобрухту кошти могли б стати значним внеском у справу вирішення проблеми нестачі рухомого складу або створення стратегічного запасу дизельного палива, на необхідності формування якого неодноразово акцентував увагу голова парламентського комітету з транспорту Ярослав Дубневич.

За розрахунками "Укрметалургпрому", з 300 тис. тонн металобрухту можна додатково провести і відправити на експорт 270 тис. тонн металопродукції, що дозволить збільшити обсяг валютних надходжень у країну на 100 млн дол.

"А ось у разі недовироблення 270 тис. тонн металопродукції з наявних зараз запасів брухту ПАТ "Укрзалізниця" буде завдано шкоди не тільки металургам, виробникам феросплавів і вогнетривів, а й підприємствам транспортної галузі України (ці обсяги металопродукції не будуть заявлені для перевезення в порт, а отже, і не будуть перевантажені)", - резюмував Каленков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram