ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ виділив Україні третій транш, - Порошенко (оновлено)

Фонд заплющив очі на невиконання низки критеріїв.

Рада директорів МВФ ухвалила рішення про продовження програми співпраці з Україною і виділення додаткових обсягів фінансової допомоги.

Про це президент Петро Порошенко повідомив у Facebook.

"Уперше в історії відносин між Україною та Міжнародним валютним фондом ми отримали третій транш допомоги в рамках однієї програми співпраці. Рішення МВФ відкриває шлях до виділення фінансової допомоги з боку Сполучених Штатів Америки в обсязі 1 мільярда доларів, Євросоюзу - макрофінансової допомоги в рамках додаткових 600 мільйонів євро, інших міжнародних фінансових організацій", - підкреслив глава держави.

Президент зазначив, що таке рішення відкриває вікно можливостей для залучення іноземних інвестицій в українську економіку.

"Усе це дозволить тримати стабільність гривні, зафіксувати досягнуту макроекономічну стабілізацію і підтримати перші паростки економічного зростання", - заявив Порошенко.

За словами президента, позитивне рішення МВФ свідчить про те, що світ визнає, що в Україні відбуваються реформи, в Україні відбуваються якісні і позитивні зміни і країна рухається в правильному напрямку.

Порошенко вважає, що резолюція фонду - це також сигнал агресору, який намагався "нам поставити палиці в колеса" навіть на сесії ради керуючих МВФ.

Оновлення. У прес-релізі МВФ сказано, що виконавча рада фонду прийняла рішення виділити Україні 1 млрд доларів. При цьому МВФ дозволив Україні відступити від критеріїв виконання програми, пов'язаних з обсягом міжнародних резервів, заборгованостей із зовнішніх платежів і обмежень на валютному ринку.

У повідомленні МВФ також наводиться позитивна оцінка директором фонду Крістін Лагард ситуації в Україні та перелік кроків, які ще належить зробити.

Серед них податкова реформа і реформа пенсійної системи, зниження інфляції і зростання золотовалютних резервів, дерегуляція, зміцнення банківської системи, боротьба з корупцією, реорганізація державних підприємств.

"Не дивлячись на те, що програма виконувалася зі значними труднощами з самого початку і не досягла багатьох своїх цілей, вона стала якорем в умовах невизначеності", - підсумували у фонді.

Нагадаємо, у квітні 2014 року МВФ затвердив кредитну програму для України на $17,01 млрд, після чого перерахував два транші - на $3,19 млрд і на $1,39 млрд. У 2015 році замість програми stand by була розпочата програма EFF (триваліша в часі).

Востаннє Україна отримувала транш від МВФ у серпні 2015 року. Остання місія фонду працювала в Україні з 10 по 18 травня 2016 року, після чого заявила, що фонд розгляне виділення Україні чергового траншу в липні. Однак збори ради директорів було відкладено аж до середини вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram