ГоловнаЕкономікаБізнес

Порошенко підписав закон про підвищення мита на експорт металобрухту

Президентові знадобилося два місяці, щоб поставити підпис.

Порошенко підписав закон про підвищення мита на експорт металобрухту
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко підписав закон, який підвищує мито на експорт металобрухту, через два місяці після його ухвалення.

Про це йдеться в картці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Уперше цей закон було ухвалено ще 21 квітня. Тоді парламент вирішив тимчасово, терміном на три роки, підвищити мито на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну. Але затверджений Радою закон отримав негативний відгук Євросоюзу. Представництво ЄС в Україні повідомило, що Верховна Рада, підвищивши втричі мито на металобрухт, порушила "дух і букву" угоди про зону вільної торгівлі.

16 травня Порошенко ветував закон і надіслав Раді свої поправки, запропонувавши скоротити термін дії мита до року. Крім того, він запропонував скасувати реєстрацію контрактів на експорт металобрухту для лібералізації зовнішньоекономічної діяльності, тоді як квітневий законопроект передбачав припинення їх дії на три роки.

12 липня закон ухвалили з поправками Порошенка.

Підвищення експортного мита активно лобіювали українські металурги. Вони неодноразово вказували, що незважаючи на гострий дефіцит металобрухту на українських заводах, Україна експортує рекордні обсяги брухту, що є вкрай деструктивною тактикою. У 2015 році вивезення брухту з країни побило рекорд і становило понад 1,2 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram