ГоловнаЕкономікаБізнес

Вартість автогазу вже цього тижня перевищить 13 грн за літр, - прогноз

Якщо курс гривні буде йти вниз, вартість автогазу може зрости і до 14 грн за літр.

Вартість автогазу вже цього тижня перевищить 13 грн за літр, - прогноз
Фото: ballony.com.ua

Вартість літра газової суміші для заправки авто вроздріб уже цього тижня може перевищити 13 гривень. Такий прогноз LB.ua озвучив директор департаменту стратегічного маркетингу компанії State Oil (бренд "БРСМ-Нафта") Олександр Мельничук.

"Серед основних причин подорожчання - пожежа на одному з нафтопереробних заводів Росії, підвищений попит на газове паливо серед українських водіїв і девальвація гривні. Після пожежі на заводі Лукойлу, часткової зупинки ще кількох заводів у Росії і підвищеного попиту всередині України в пік автомобільного сезону утворився дефіцит, на тлі якого основні заводи підвищили ціни більш ніж удвічі (квітень-травень 180-190$ за тонну на кордоні, серпень-вересень 415-430$). І зростання триває. Не можна скидати з рахунків девальвацію гривні та зростання курсу долара на 8,5%, що, своєю чергою, додало 75-80 копійок на кожному літрі газу. На початок серпня долар на міжбанку коштував 24,75-24,80, нині - близько 26,85-26,90 грн", - сказав Олександр Мельничук.

Найближчим часом зростання цін продовжиться, каже експерт. Ціна на останніх торгах "Укргазвидобування" сягнула 20 600 за тонну (з урахуванням вартості біржі та відвантаження на заводі), а на АЗС (після додавання акцизу) собівартість одного літра газу виходить 12,6 грн.

"Таким чином, уже цього тижня вартість газу подолає позначку 13 гривень і наступний аукціон "Укргазвидобування", впевнений, підтвердить, що зростання ціни триватиме. Якщо курс гривні й надалі буде так стрімко йти вниз, вартість автогазу може підвищитися і до 14 грн за літр", - говорить експерт.

Нагадаємо, раніше заступник директора "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн говорив про ситуативний дефіцит на ринку газу. На його думку, ціни на автогаз можуть обвалитися вже на початку жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram