ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк назвав нормальними коливання курсу в межах 10-20%

Подорожчання долара було передбачуваним і не викликає побоювань у НБУ.

Нацбанк назвав нормальними коливання курсу в межах 10-20%
Фото: Макс Левин

Національний банк вважає нормальними коливання курсу гривні в межах 10-20%.

Про це в ефірі "Громадського" сказав директор департаменту монетарної політики й економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук.

"Зазвичай нормальними вважаються коливання в середньостроковому періоді до 10-15-20%. Багато залежить від того, які є фундаментальні умови. Коли протягом декількох останніх років спостерігався цикл зниження цін на сировинні товари, то навіть у таких розвинених країнах, як Австралія чи Канада спостерігалася значна девальвація валют протягом року - до 25-30%. Але це сприймалося доволі нормально і не було перенесення цієї динаміки обмінного курсу на інфляцію, яка залишалася близькою до цільових рівнів", - заявив банкір.

Він додав, що для Національного банку нинішні коливання курсу були прогнозованими і не викликають занепокоєння.

Головними причинами зниження курсу гривні в серпні і на початку вересня стали сезонне підвищення попиту на іноземну валюту, зниження цін на зернові (основний товар українського експорту), нервозність ситуації в Криму і на сході країни.

Представник Нацбанку повідомив, що подальша динаміка курсу гривні буде визначатися динамікою цін на товари експорту, успішністю реформ у країні і наявністю збалансованого держбюджету на 2017 рік.

Нагадаємо, за останні три тижні курс гривні знизився з 24,80 грн/дол. до 26,80 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram