ГоловнаЕкономікаДержава

Україна втратила $15 млрд від закриття Росією своїх ринків

За останні роки обсяги експорту в РФ зменшилися вп'ятеро.

Україна втратила $15 млрд від закриття Росією своїх ринків
Фото: прес-служба президента/Николай Лазаренко

Україна втратила на менш ніж 15 млрд доларів від закриття Росією своїх ринків.

Про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи з посланням до парламенту про внутрішнє і зовнішнє становище України.

"Крім військового втручання, Росія здійснює і економічну агресію проти нашої держави. На початку десятиліття майже третина українського експорту йшла на російський ринок. Атака Кремля почалася ще до Майдану", - зауважив Порошенко, чий бізнес "Рошен" відчув її одним із перших.

"Були введені обмеження, які призвели до падіння українського експорту в 2013 році в Російську Федерацію на 15 відсотків. У 2015 році порівняно з 2014-м наш експорт у Росію скоротився наполовину. Це ще не дно, зниження триває і зараз. Мінус 34 відсотки за підсумками першого півріччя. Частка Росії в українському експорті становить зараз лише 9 відсотків при подальшій тенденції до падіння", - сказав Порошенко.

"І тих, хто любить спекулювати на темі, що поки триває війна, хтось якось заробляє на Росії, повинна зацікавити фінальна цифра. За останні роки обсяги нашого експорту в Російську Федерацію впали в п'ять разів", - наголосив Порошенко.

"Напевно, стратегічно це добре, що таким кардинальним чином скоротилася наша залежність від російського ринку, де балом правлять не закони економіки, а політичний шантаж і імперський тиск. Але маємо розуміти, що агресивне закриття Росією свого ринку стало для України економічним шоком, воно обійшлося нам, за деякими підрахунками, мінімум у 15 мільярдів доларів", - сказав президент.

Йдеться про тисячі робочих місць, наголосив Порошенко.

"Для чого Росія це зробила? Починала вона цю політику спочатку для того, щоб зірвати підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Потім визначила собі більш масштабні цілі. Економічно задушити Україну, вдарити по фінансах, знизити обороноздатність. І політичну - через поглиблення соціальної кризи підвищити напруження в суспільстві, підігріти невдоволення владою і протестні настрої, дуже мріють вони про дострокові вибори, усунути ненависний їм так званий "київський режим", - зазначив Порошенко.

Президент заявив, що в підсумку Україна переорієнтує свій експорт у бік Євросоюзу, країн Сходу, країни Південно-Східної Азії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram