ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк пояснив зниження курсу гривні впливом тимчасових чинників

Важливим фактором для підтримки курсу стане третій транш МВФ.

Нацбанк пояснив зниження курсу гривні впливом тимчасових чинників
Заместитель главы НБУ Олег Чурий
Фото: slovoidilo.com

Національний банк попередив, що найближчим часом курс гривні зазнає впливу кількох тимчасових факторів.

Як наголошено в коментарі заступника голови НБУ Олега Чурія, по-перше, сьогодні в США вихідний з нагоди національного свята Дня праці. Збіг неробочого дня в США і робочого в Україні зазвичай призводить до скорочення надходжень валютної виручки на рахунки українських банків і появи надлишкового попиту на валюту.

По-друге, на початку вересня тимчасово зріс попит на валюту для репатріації дивідендів.

"Ці фактори матимуть нетривалий вплив і не призведуть до волатильності курсу гривні, несумісної з досягненням інфляційних цілей", - заявив Чурій. Тому НБУ вважає актуальним нинішній прогноз інфляції 12% у 2016 році і 8% на кінець наступного року. Такий рівень інфляції буде забезпечений надходженням експортної виручки завдяки зростанню цін на сталь і залізну руду, а також від продажу нового врожаю.

Також важливим фактором для ослаблення коливань курсу стане відновлення співпраці з МВФ, якого НБУ очікує найближчим часом.

Разом з тим НБУ готовий продовжувати валютні інтервенції для стримування коливань курсу. З 31 серпня регулятор провів чотири аукціони, протягом яких задовольнив заявки на 140 млн доларів.

Нагадаємо, що курс гривні в останні дні опустився до рівня 26,60-26,80 грн за долар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram