ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман скликав нараду з проблем металургії

Зустріч із представниками галузі проводять без участі преси.

Гройсман скликав нараду з проблем металургії
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у п'ятницю скликав нараду з питань нормалізації ситуації в металургійній галузі, пише "Інтерфакс-Україна".

"Нарешті нас почули. Сьогодні проходить нарада в уряді під головуванням Володимира Гройсмана за участю профільних міністерств, металургів, парламентаріїв", - цитує видання голову промислового комітету ВР Віктора Галасюка. Він заявив, що порушить на нараді кілька важливих питань з проблем ГМК. Зокрема питання публікації закону про підвищення мит на експорт металобрухту, який парламент ухвалив з урахуванням поправок президента, але який досі не набув чинності.

Крім того, потрібне вирішення проблеми вантажних перевезень "Укрзалізницею" у справі постачання сировини на маріупольські металургійні комбінати, оскільки через "вузькі місця" на залізниці Україна може втратити $1,8 млрд до кінця року.

Вирішення також вимагає проблема підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення, що знижує конкурентоспроможність промисловців і не дає необхідний ресурс для закупівлі рухомого складу - тепловозів, вагонів і т.д.

Голова профільного комітету ВР має намір порушити питання тарифів на електроенергію для електрометалургійних підприємств, зокрема феросплавних заводів і "Інтерпайп Сталі", в яких частка витрат на електроенергію в структурі собівартості сягає 50-60%.

Необхідно також дати лад портовим зборам у морських портах, які в Україні перевищують аналогічні збори в зарубіжних країнах, що знижує конкуренцію українських компаній.

Окрім того, слід прийняти програму стимулювання внутрішнього споживання металопродукції шляхом модернізації та будівництва об'єктів енергетики, доріг та іншої інфраструктури.

Парламентарій виступає за створення експортно-кредитного агентства, що полегшить підприємствам експорт продукції на зовнішніх ринках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram