ГоловнаЕкономікаФінанси

ВТБ вирішив закрити український БМ Банк через санкції

Російська банківська група не бачить перспектив для бізнесу в Україні.

ВТБ вирішив закрити український БМ Банк через санкції
Фото: business.ua

Російська банківська група ВТБ вирішила закрити український БМ Банк, проти якого Україна у вересні 2015 року ввела санкції.

Про це сказав журналістам голова ВТБ Андрій Костін, пише "Прайм".

"У нас є в Україні актив "Банк Москвы", який потрапив під особливі санкції. І ми для того, щоб цей банк зберегти, хотіли його докапіталізувати, але керівництво України, по-моєму, навіть Рада безпеки там збиралася, вони категорично проти зміни цих санкцій. Ми будемо цей банк точно закривати в найближчі місяці", - заявив він.

Костін додав, що група ВТБ не бачить перспектив для розвитку бізнесу в Україні і готова продати банк ВТБ Україна навіть із втратами для себе.

"Ми великі зусилля докладаємо для того, щоб максимально сьогодні стягнути всі кошти, які ми видали, і мінімізувати можливі збитки. Сьогодні продаж без додаткових збитків неможливий. Тому ми займаємо таку позицію: продовжуємо стягувати кошти, продовжуємо скорочувати наші витрати там. Я думаю, що найближчим часом продати там навряд чи вдасться, як, власне, і іншим російським банкам", - сказав він.

За його словами, ВТБ Україна достатньо докапіталізований, і якщо не нарощувати бізнес, то в такому стані він може триматися, на відміну від БМ Банку.

Нагадаємо, у вересні 2015 року указом Президента "Про застосування персональних спеціальних економічних і інших обмежувальних заходів (санкцій)" було визначено список російських компаній, які Україна планує покарати.

Під санкціями Рада національної безпеки і оборони має на увазі блокування активів (тимчасове обмеження права особи використовувати і розпоряджатися належним їй майном) і припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування за допомогою купівлі цінних паперів; заборона купівлі цінних паперів).

До українського списку санкцій не потрапили великі російські банки, що мають дочірні структури в Україні, як-от: Сбербанк, ВТБ, ВЭБ (дочка - Промінвестбанк), Альфа-банк. Єдиним винятком став Банк Москвы (входить у групи ВТБ), який має 100% "дочку" в Україні - БМ Банк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram