ГоловнаЕкономікаБізнес

Аграрний фонд направив 1,5 млрд гривень на форвардну програму підтримки сільгоспвиробників

Компанія закуповує 1 млн тонн продовольчої пшениці або 20% від усього обсягу внутрішнього споживання.

Аграрний фонд направив 1,5 млрд гривень на форвардну програму підтримки сільгоспвиробників
Фото: Макс Требухов

ПАТ "Аграрний фонд" у рамках форвардної програми направив на підтримку сільгоспвиробників 1,5 млрд гривень у період весняних і осінніх посівних робіт. По форварду компанія закуповує продовольчу пшеницю, ячмінь, жито і гречку.

На момент укладення контракту сільгоспвиробник отримує на руки 65% від прогнозованої вартості зерна.

Ціна закупівлі визначається на підставі прогнозів врожаю і низки макрофакторів, включаючи очікуваний курс долара. Ця ціна - значною мірою индикатив, адже під час остаточного розрахунку вартість усе одно приводиться до ринкової. Наприклад, при проведенні весняної форвардної кампанії ціна пшениці другого класу була визначена на рівні 3500 гривень, у період збирання становила вже 3700 грн/тонну, і доходячи в деяких областях до 4200 грн/тонну.

Форвардна програма "Аграрного фонду" - один з останніх механізмів забезпечення сільгоспвиробників обіговими коштами в період пікового попиту. "В умовах нестабільності, в тому числі військової, великі приватні гравці не ризикують давати гроші аграріям із перспективою поставки зерна з люфтом до півроку", - пояснює відсутність напливу конкурентів Андрій Радченко, генеральний директор ПАТ "Аграрний фонд", нагадуючи, що ризик поставки в Україні не страхує жодна страхова компанія. Крім підтримки аграріїв, контрактування зерна дозволяє забезпечити стабільність на продовольчому ринку. При константі внутрішнього споживання на рівні 5,3 млн тонн продзерна, АФ купує близько 20% цього обсягу... "Це наша якірна програма, оскільки цей 1 млн тонн і є тим ресурсом, яким можна гарантувати стабільність на продовольчому ринку", - говорить Андрій Радченко.

Попередня оцінка бюджету осінньої посівної - близько 90 млрд гривень. Цей показник, з поправкою на курс долара збільшується рік від року: в 2015 році вартість польових робіт оцінювалася в близько 80 млрд гривень, у 2014-му - 56 млрд грн. Для прикладу: порівняно з минулим роком, витрати на гектар пшениці зросли на 9%, до 12,5 тис. грн.

ПАТ "Аграрний фонд" створено постановою Кабміну №364 22 квітня 2013 року. Статутний фонд - 5 млрд гривень. 100% акцій належать державі. Щорічно закуповує у сільгоспвиробників близько 1 млн. тонн продовольчої пшениці і займає до 40% внутрішнього ринку борошна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram