ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна готова вдвічі знизити ціну на ОПЗ

Стартову ціну переглянуть, щоб зацікавити покупців.

Україна готова вдвічі знизити ціну на ОПЗ
Фото: opz.odessa.net

Україна готова знизити стартову ціну на Одеський припортовий завод удвічі, щоб продати його.

Про це на брифінгу в п'ятницю заявив голова Фонду державного майна Ігор Білоус.

"Прийнято рішення істотно знизити стартову ціну об'єкта для того, щоб збільшити кількість учасників і стимулювати попит на це підприємство. Поки що рано говорити, але можу сказати, що можливе зниження навіть наполовину", - повідомив він.

За словами Білоуса, новий аукціон може відбутися наприкінці жовтня або в перших числах листопада.

"Ціна - це не єдина зміна, яку ми хочемо запропонувати стосовно ОПЗ. На прохання інвесторів ми хочемо змінити механізм гарантійного внеску: або 5% готівкою на рахунок Національного банку, або банківська гарантія першокласного банку - це будуть західні банки", - сказав він.

Нагадаємо, що перший конкурс щодо ОПЗ провалився - на участь у ньому не надійшло жодної заявки від потенційних інвесторів.

Стартова ціна державного пакету акцій (99,6%) ОПЗ була визначена оцінювачем у розмірі 13,175 млрд гривень. Міжнародний валютний фонд і Європейський банк реконструкції та розвитку заздалегідь попереджали Україну, що ця ціна завищена.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний у країні - термінал для перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram